Județul Alba și Capitala au depășit incidența cumulată de 3 cazuri de Covid-19 în 14 zile, iar alte două județe – Harghita și Cluj – cu rate de 2,78 și 2,8 la mie, se pregătesc să treacă și ele curând pragul, conform ultimelor datelor oficiale.
Judeţul Alba a depăşit Capitala la incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, calculată în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, urcând de la 3,06 la 3,25. Bucureștiul are miercuri o rată de 3,25, față de 3.23 marți.
Măsurile corespunzătoare acestei incidențe (purtarea măștii pe stradă și închiderea teatrelor și restaurantelor) nu se aplică la modul generalizat, ci doar în localitățile ce au depășit plafonul.
Situația incidenței pe localități:
- 255 de localităţi au depăşit incidenţa de 3 la o mie de locuitori
- 23 de municipii și 15 orașe cu rată de peste 3 la mie. Printre ele se află: București, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Craiova, Bacău, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Dej.
- 615 de localităţi au incidenţă între 1,5 şi 3 la mie
Timișoara, al patrulea mare oraș care va intra în scenariul roșu
Timișoara a înregistrat miercuri o incidență de 2,79 la mie, astfel încât se pregătește pentru instituirea noilor restricții, așa cum obligă HG pentru prelungirea stării de alertă. Nouă localităţi din județul Timiș au trecut de 3 la mia de locuitori.
Numărul elevilor internaţi cu Covid-19 a crescut în doar două zile de la 31 la 51, iar cel al cadrelor didactice, de la 25 la 33.
De asemenea, 46 de şcoli şi grădiniţe au intrat în scenariul roşu de activitate, în 10 localităţi măsura fiind luată ca urmare a depăşirii ratei de infectare de peste 3 la mie.
Județele care au trecut de pragul de 2 la mie
Rate peste 2 la o mie de locuitori se înregistrează miercuri în alte șapte județe:
- Vâlcea (2,52)
- Sălaj (2,4)
- Bacău (2,29)
- Timiș (2,22)
- Mureș (2,15)
- Brașov (2,09)
- Teleorman (2,06)
Ordonanță de Urgență pentru tratarea la domiciliu a asimptomaticilor și a celor cu forme ușoare de Covid
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, miercuri, că Executivul va adopta joi ordonanța de urgență pentru tratarea la domiciliu a persoanelor asimptomatice și cu forme ușoare de CovidD-19.
El a explicat că aceste persoane vor fi monitorizate de medicii de familie și de autorități pentru a respecta perioada de izolare.
Ordonanța de urgență va modifica Legea 136 privind carantinarea, care prevede că toate persoanele infectate trebuie să stea în spital 48 de ore pentru evaluarea stării de sănătate.
Prin această măsură, Guvernul încearcă să reducă numărul de pacienți cu Covid-19 din spitale, pentru a păstra locuri libere ce urmează a fi distribuite pacienților cu forme medii și grave.
Reorganizarea secțiilor de Terapie Intensivă
Statistic, aproximativ 5% dintre persoanele infectate ajung să fie tratați la Terapie Intensivă, dar numai o parte dintre ei au nevoie de ventilatoare, în cazul celorlalți fiind suficientă administrarea oxigenului prin metode neinvazive.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat miercuri că se va face o reorganizare a secțiilor de Terapie Intensivă, în contextul creșterii accelerate a numărului de cazuri, astfel încât să rămân în aceste secții doar cei care au nevoie de intubare invazivă, pentru insuficiență respiratorie. Toate paturile de la ATI sunt dotate cu monitoare și ventilatoare.
Ceilalți, vor merge pe o terapie intermediară, unde vor beneficia de un aport de oxigen neinvaziv.
În acest moment, marea problemă este lipsa personalului specializat de la Terapie Intensivă.
Situația internărilor și cazurilor aflate în izolare, miercuri 21 octombrie:
- În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate este de 10.250.
- Dintre acestea, 766 sunt internate la ATI . Dintre acești pacienți, 250 sunt intubați invaziv, conform ministrului Sănătății, Nelu Tătari.
- 20.593 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu.
- 9.808 persoane se află în izolare instituționalizată.
Nelu Tătaru: Nu se impune reînchiderea totală, fiecare comitet judeţean îşi adaptează măsurile
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că nu se impun măsuri suplimentare, deocamdată, şi că fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă ia măsurile necesare în funcţie de incidenţa îmbolnăvirilor la nivel local.
Întrebat dacă se impune o reînchidere totală, chiar dacă la nivelul localităților, ministrul Tătaru a răspuns:
Nu se impune acest lucru.
După cum ştiţi, probabil, noi adaptăm restricţiile şi măsurile la nivel local.
Fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă se adaptează după indicele pe care îl primeşte de la DSP, la 24 de ore, iar evaluarea măsurilor, după 48 de ore, sunt cele care sunt puse în practică.
HG prin care a fost prelungită starea de alertă până la 15 noiembrie nu prevede alte restricții în afara celor corespunzătoare incidenței cumulate de trei cazuri calculată în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, restricții care se stabilescu la nivelul unităților administrativ – teritoriale.