8 septembrie, 2020

Romgaz (SNG) și GSP Power, filiala companiei Grup servicii Petroliere controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, vor construi în parteneriat o nouă centrală electrică la Halânga, pe un teren al CET Halânga, acum falimentară, de lângă Drobeta Turnu Severin.

Este vorba despre un proiect mixt, de construcție a unei capacități de producție de 200 MW (150 MW prin centrala pe gaze și 50 MW prin panouri fotovoltaice). Panourile vor fi amplasate pe terenul actualei centrale de la Halânga, care va fi ecologizat, potrivit surselor citate de e-nergia.

Gazele naturale vor fi livrate de Romgaz (SNG) iar GSP Power ar urma să se ocupe de construcția centralei și amplasarea panourilor fotovoltaice.


Semnarea Memorandumului de Înţelegere între Romgaz şi GSP Power va avea loc vineri, 11 septembrie 2020, la Halânga și este anunțată participarea premierului României, Ludovic Orban, şi a ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, originar din Drobeta Turnu Severin.

CET Halânga asigura și energia termică pentru Drobeta Turnu Severin este în faliment împreună cu Regia Autonomă pentru Tehnologii Nucleare (RAAN) care o deține.

La sfârșitul lunii iulie, lichidatorul judiciar al RAAN, controlată integral de Ministerul Economiei și aflată în faliment din 2016, a scos la vânzare activele termocentralei Romag Termo Halânga de lângă Drobeta Turnu Severin, care a asigurat în trecut alimentarea sistemului centralizat de termoficare din municipiu, dar și consumul tehnologic al fostei fabrici de apă grea Romag Prod din cadrul RAAN, furnizor CNE Cernavodă.

Ministrul Virgil Popescu a anunțat proiectul încă din luna iulie, când a fost prezentat planul național de relansare economică.


„Practic, integrăm producerea de energie solară sau de vânt cu producerea de hidrogen verde, împreună cu producerea de energie electrică pe bază de gaz, în așa fel încât această centrală nouă, care este aprobată și va fi pentru prima dată pilot, de 200 MW, instalată în locul vechii centrale de la Halânga, din județul Mehedinți, care e în faliment, va fi sub minimul la care se discută în momentul de față la Comisia Europeană, de 200 g CO2 emisii. Prin acest nou concept, pe care îl putem multiplica la nivel național, România poate folosi gazul ca și combustibil de tranziție, fără să aibă probleme de poluare și de emisii de CO2”, a declarat ministrul Economiei.

Proiectul a fost inclus în strategia de investiții a Romgaz (SNG).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: