16 aprilie, 2013

Economia globală a intrat într-un ritm de recuperare din criză în trei viteze, iar România aleargă pe culoarul țărilor emergente, având o creștere a PIB prognozată la 1,6% în anul 2013 și 2% în anul 2014, susține Fondul Monetar Internațional, în raportul World Economic Outlook 2013, prezentat marți, la Washington.

”Ceea ce fost până acum a fost o recuperare cu două viteze – puternică în piața emergentă și în economiile în curs de dezvoltare, dar mai slabă în economiile avansate – este de a deveni o recuperare trei viteze. Piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare cresc încă puternic, dar în cazul economiilor avansate, se pare că există o bifurcare tot mai mare între Statele Unite ale Americii, pe de o parte, și zona euro, pe de altă”, se arată în raportul FMI.

  • Creșterea economiilor piețelor emergente și în curs de dezvoltare este estimată la 5,3 la sută în 2013 și 5,7 la sută în 2014.
  • Creșterea în Statele Unite se estimează a fi de 1,9 la sută în 2013 și 3 la sută în 2014.
  • În schimb, creșterea în zona euro se estimează a fi – 0,3 la sută (scădere) în 2013 și 1,1 la sută în 2014.

Unde se află România

În pofida dificultăților economice din țară, România este văzută de FMI drept o economie în creștere, în grupul piețelor emergente.


Pentru România, FMI prognozează în anul 2013 o creștere economică de 1,6%, o creștere a prețurilor de consum cu 4,6% pe media anului, o balanță negativă de cont curent de -4,2% și o rată a șomajului de 7%.

Pentru anul 2014, FMI estimează în dreptul României 2% creștere economică, 2,9% majorarea prețurilor de consum, – 4,5% balanță de cont curent și 6,9% șomaj.

În 2012, România figurează cu o creștere economică de 0,3%.

Pentru tot grupul din care face parte România, ”Emerging Europe”, FMI prognozează în anul 2013 o creștere de 2,2%, iar pentru 2014 de 2,8%, făcând ca țara noastră să se situeze sub media acestei zone economice.


Letonia este considerată de FMI drept țara europeană cu cea mai rapidă creștere economică: câte 4,2% în 2013 și 2014. De asemenea, pentru Turcia, FMI estimează rate de creștere de 3,4% și 3,7% în 2013, respectiv 2014.

Zona Euro, viteza slabă a recuperării globale

Principalul client pentru exporturile României, Zona Euro, este veriga slabă a economiei globale, potrivit datelor FMI.

FMI prognozează pentru zona euro că indicatorul creșterii economice va urca de la -0,6% în 2012 la -0,3% în 2013 și 1,1% în 2014.

”Prognoza negativă de creștere în zona euro reflectă nu numai în punctele slabe din periferie ci și unele puncte slabe în miez”, a declarat Olivier Blanchard, consilier economic și economist-șef la Departamentul de Cercetare al FMI.

Potrivit acestuia, creșterea Germaniei se consolidează, dar, per ansamblu, este încă prognozată a fi doar de 0,6 la sută în 2013.

Creșterea Franței se estimează că va fi ușor negativă în 2013, reflectând o combinație de consolidare fiscală, performanță slabă a exporturilor, și, astfel, din ce în ce mai mult o scădere a încrederii.

Cele mai multe țări din zona euro, în special la periferie – mai ales Italia și Spania – sunt de așteptat să aibă contracții semnificative în 2013.

”Procesul de devalorizare internă este lent și dureros și cele mai multe dintre aceste țări lent devin mai competitive. Cererea externă, cu toate acestea, este prea slabă pentru a compensa cererea internă și mai slabă”, a mai comentat Blanchard.

Pentru Cipru, FMI nici măcar nu a luat în calcul indicatorii macroeconomici, pentru că este încă în desfășurare criza cipriotă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: