Jumătate din firmele aflate în Top 50 cele mai inovatoare companii din lume au sediul central în SUE, potrivit ediției din 2020 a clasamentului realizat, începând cu 2005, de Boston Consulting Group (BCG).
Opt dintre companii – Apple, Alphabet, Amazon, HP, IBM, Microsoft, Samsung și Toyota – au apărut în acest clasament în fiecare ediție. Șase din ele sunt giganți tech, domeniu ce domină în Top 50.
Cu excepția ediției din 2019, când a fost detronată de Alphabet, Apple s-a aflat mereu pe prima poziție. Amazon, pe locul trei anul acesta, a avut cea mai constantă ascensiune, iar Tesla și Facebook au coborât dou locuri și și sunt acum pe pozițiile 11, respectiv 12:
Compania chineză a urcat 42 de locuri, până pe poziția a 6-a, grație celor 19 miliarde de dolari investiți anul trecut în Cercetare&Dezvoltare. Investiția a meritat, cât timp Hawei a vândut în 2019 mai multe smartphonuri decât Apple.
Chiar și în cazurile în care firmele din top nu sunt profilate pe tech, tehnologia este cea care le-a propulsat în clasament. Walmart, de exemplu, a urcat 29 poziții, comparativ cu 2019, până pe locul 13, datorită e-commerce și unor noi modele de livrare de produse.
Chiar dacă în mod obișnuit, start-up-urile sunt considerate marile inovatoare, firmele mari sunt obligate să țină pasul și sunt ajutate în acest sens de fondurile de care dispun. Altfel ar deveni nerelevante, în contextul în care longevitatea companiilor este în declin. De aceea este esențial pentru firme să acorde prioritate inovării.
Performanța companiilor inovative depășește în mod semnificativ media performanței celorlalte companii. O investiție de 100 de dolari în companiile dintr-un index bursier cu acoperire largă cum ar fi MCSI World Index în 2005 ar fi generat o valoare de 251 dolari la sfârșitul anului 2019.
Topul este realizat în baza unui sondaj prin care sunt chestionați peste 2.500 de directori din industrii diferite, din întreaga lume.