11 iunie, 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) pregăteşte o schemă prin care să se curețe din bănci creditele neperformante (NPL) de sute de miliarde de euro, ale căror șanse de a fi rambursate se vor pierde definitiv din cauza crizei coronavirusului.

Ideea mai veche a unei entități,  numită informal „bad bank”, care să emită obligațiuni pe care băncile să le „cumpere” cu portofoliile lor de NPL, ar fi revenit în atenția BCE, pentru că este de așteptat ca volumul acestora să crească, din cauza creșterii șomajului și a dificultăților firmelor, potrivit unor surse citate de Reuters.

Pe de altă parte, BCE ar fi deja gata să includă și titlurile nerecomandate investitorilor de agențiile de rating (obligațiuni „junk” – gunoi, eng.) în programul său de achiziții de obligațiuni, prin care injectează lichidități în sistemul financiar.

(Citiți și: „BCE analizează posibilitatea achiționării de obligațiuni corporative ”junk””)


Volumul deja existent creditelor ( inclusiv descoperitul de cardurilor de credit, leaseng și ipoteci), care nu ar mai putea fi rambursate niciodată, este estimat la circa 500 de miliarde de euro și s-ar putea dubla, potrivit surselor.

Fenomenul ar afecta bilanţul băncilor şi le-ar limita capacitatea de a acorda noi împrumuturi, în condițiile în care Uniunea Europeană mobilizează trilioane de euro pentru a relansa economiile şi a proteja de efectele COVID-19.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, s-ar fi consultat cu bancheri şi oficiali ai Uniunii Europene cu privire la schema „bad bank”, dar proiectul are nevoie indispensabilă de sprijinul Germaniei, prima economie a zonei euro.

Berlinul se opun de mai mulţi ani acestei scheme, respingând orice idee care se bazează pe responsabilitatea comună privind datoriile unora dintre membrii Uniunii.


Proiectul este cu atât mai greu de promovat cu cât deja Franţa şi Germania sunt angajate în cel cu un mecanism similar de emisiune de obligaţiuni, prin care să se acorde granturi de 500 de miliarde de euro, economiilor pentru refacerea daunelor din cauza pandemiei.

Un document aflat în analiză propune implicarea Mecanismului European de Stabilitate (MES), al cărui rol este furnizarea de ajutor financiar pentru ţările din zona euro sau băncile în dificultate, în calitate de garant al acestei „bănci de rebuturi”.

Până la sfârșitul anului, documentul conceput de BCE ar putea fi pus în discuţia guvernatorilor băncilor centrale şi a miniştrilor de Finanţe.

Băncile din Italia și Grecia încă nu s-au refăcut după criza financiară din 2008 – 2009, iar lor s-ar putea alătura băncile din toate celelalte țări, mai ales din Spania și Franța.

Deocamdată, șeful supravegherii din BCE, Andrea Enria a calificat drept „prematură” discuția pe această temă, deși ar susține proiectul, pentru că nu se cunoaște cât de sever va fi impactul coronavirus asupra portofoliilor de credite ale băncilor.

Comisia Europeană a confirmat că a analizat problema, dar susține că nu se află formal în lucru proiectul și că băncilor li s-au pus la dispoziție pârghii pentru a preîntâmpina problemele, „toate posibilitățile relevante pot fi explorate”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: