3 iunie, 2020

Președintele Vladimir Putin a aprobat marți un document strategic care fundamentează politica de descurajare nucleară a Rusiei, document în care crearea și desfășurarea armelor anti-rachetă sau a armelor de atac în spațiu sunt considerate principale amenințări militare la adresa Rusiei.

Documentul care trasează politicile militare nucleare ale Federației Ruse a fost imediat dat publicității, în acesta fiind stipulat că politicile militare nucleare sunt ”prin natură defensive” și gândite pentru a apăra suveranitatea națională în fața potențialilor adversari.


În linie cu doctrina națională militară, documentul aprobat marți descrie, potrivit Euractiv, 4 scenarii în care Moscova va ordona folosirea capacităților nucleare, două dintre acestea noi:

  • situația în care guvernul deține ”informații sigure” că un atac cu rachete balistice este iminent
  • situația în care are loc un atac asupra guvernului sau a instituțiilor militare de importanță critică ale Federației Ruse, a căror incapacitare ar putea duce la eșecul acțiunilor de răspuns cu forțe nucleare

Precedentele politici de descurajare nucleară prezentau doar următoarele situații ipotetice în care Rusia ar utiliza arme atomice:

  • situația în care un inamic utilizează arme nucleare sau arme de distrugere în masă împotriva Rusiei sau a unuia dintre aliații săi
  • situația în care un inamic folosește armament convențional, ”punând în pericol însăși existența țării”

Principalele amenințări la adresa Federației Ruse sunt astfel descrise:

  • creșterea potențialului NATO în teritorii și ape apropiate de țară
  • instalarea de arme noi în apropierea Rusiei, inclusiv noi sisteme anti-rachetă
  • desfășurarea armelor de atac în spațiu
  • desfășurarea de arme nucleare în state non-nucleare

Noul document strategic apare la doar o săptămână după decizia SUA de a ieși din Tratatul Cer Deschis, care permite semnatarilor săi să efectueze zboruri de supraveghere nearmate, anunțate în ultimul moment, pentru a aduna informații despre forțele și instalațiile militare ale celorlalți semnatari, contribuind astfel la reducerea riscului de conflict. Decizia SUA a apărut ca reacție la refuzul Rusiei de a permite asemenea zboruri deasupra enclavei Kaliningrad.


Tratatul Cer Deschis este a treia înțelegere majoră de securitate ( după Tratatul privind forțele nucleare de raza intermediară și Acordul nuclear iranian) din care SUA se retrage în ultimii ani.

Acțiunile americane și rusești apar în momentul în care ultimul acord nuclear major – Noul START (tratatul de reducere a armamentului strategic), urmează să expire în februarie 2021, iar Rusia a avertizat deja că nu mai este timp pentru negocierea unei noi forme a acordului.

Luni, armata rusă a acuzat SUA și aliații NATO că efectuează  ”exerciții militare provocatoare” în apropierea granițelor Rusiei, o referire în primul rând la exercițiile americane din Marea Barents.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Consecinte ale denuntarii acordurilor militare internationale de catre USA-poate urma o reactie in lant a puterilor posesoare de arme nucleare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Consecinte ale denuntarii acordurilor militare internationale de catre USA-poate urma o reactie in lant a puterilor posesoare de arme nucleare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: