22 februarie, 2020

Candidatul la alegerile primare democrate Bernie Sanders, aflat în prezent în fruntea sondajelor, a denunţat vineri ingerinţa rusească în campania prezidenţială americană după informaţii apărute în Washington Post despre o susţinere a candidaturii sale de către Moscova, potrivit Agerpres.

Potrivit ziarului, responsabili americani l-au informat pe candidatul democrat despre interferenţe ale Moscovei în favoarea sa. Aleşi ai Congresului au fost de asemenea informaţi de către serviciile secret despre aceste presupuse intervenţii ale Moscovei, potrivit Washington Post, care a dezvăluit primul aceste fapte vineri.

„Cinstit vorbind, puţin îmi pasă să ştiu dacă Putin mă vrea ca preşedinte. Mesajul meu către Putin este clar: rămâneţi deoparte de alegerile americane şi când voi fi preşedinte mă voi asigura de aceasta”, a reacţionat Bernie Sanders într-un comunicat.


„În 2016, Rusia a utilizat propaganda pe internet pentru a semăna dezbinare în ţara noastră şi înţeleg că va reîncepe asta în 2020”, a adăugat el.

Dezvăluirile despre o nouă ingerinţă rusească în alegeri, printr-o manipulare a mesajelor pe reţelele de socializare, s-au înmulţit în ultimele două zile în SUA.

În acelaşi timp, serviciile de informaţii americane au informat de asemenea membri ai Congresului că Moscova încearcă, la fel ca în 2016, să favorizeze victoria preşedintelui republican Donald Trump.

Nicio legătură nu a fost stabilită în mod oficial între presupusele tentative de ingerinţă în favoarea lui Donald Trump şi cea a lui Bernie Sanders. Mulţi analişti apreciază că o nominalizare a lui Bernie Sanders l-ar putea ajuta pe Donald Trump, întrucât programul primului este foarte orientat spre stânga şi de aceea el ar fi mai puţin susceptibil să reunească masa largă a alegătorilor decât alţi candidaţi mai centrişti.


Democraţii au început încă din primele zile ale lunii îndelungatul proces al alegerilor primare care urmează să permită desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Cel de-al treilea act al acestor alegeri primare se desfăşoară sâmbătă în statul Nevada.

În cursul alegerilor din 2016, agenţiile de informaţii americane conchiseseră că Rusia încercase să se amestece în acest proces în detrimentul democratei Hillary Clinton. Acest fapt a fost ulterior confirmat de ancheta judiciară a procurorului special Robert Mueller.

În schimb, acesta a apreciat că nu a existat o înţelegere între Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: