3 februarie, 2020

Investitorii îngrijoraţi de evoluţia epidemiei de gripă cotronavirus a vândut masiv acţiuni ale companiilor cotate la bursa din Shanghai ele chineze în prima zi de tranzacţionare după vacanţa de anul nou chinezesc, prelungită din aceeaşi cauză.

Companiile cotate au pierdut astfel 420 de miliarde de dolari, indicele Shanghai Composite a scăzut vertiginos, cu 8%, potrivit Reuters.

A fost prima zi de tranzacționare după 23 ianuarie încoace. Atunci coronavirus ucisese doar 17 bolnavi, iar numărul lor a sporit la 361.


Pentru a potoli panica, Banca (centrală a) Chinei a decis să injecteze, luni, în sistemul financiar 1,2 trilioane de yuani (173,8 miliarde de dolari) .

Ministerul de Finanţe chinez va acorda, pe timp de un an, subvenţii la plata dobânzilor pentru unele firme afectate de extinderea epidemiei cu noul coronavirus, potrivit publicaţiei chineze de stat Guangming Daily.

Epidemia va avea un impact temporar, pe termen scurt, asupra pieţelor financiare ale ţării, a ţinut să spună Cao Yu, vicepreşedintele Autorităţii care reglementează sectorul bancar şi al asigurărilor din China (CBIRC). El a cerut băncilor să ofere sprijin companiilor listate printr-o creditare amplă.

Un spital de 1.000 de paturi, construit în numai 8 zile în Wuhan (epicentrul epidemiei), de 7.500 de lucrători urmează să fie deschis tot luni.


Organizaţia Mondială a sănătăţii a declarat epidemia coronavirus o „urgenţă de sănătate pubşică intternaţională”, iar grupul celor mai industrializate 7 ţări ale lumii (G7) încearcă să găsească o abordare comună a problemei, potrivit ministrului german al Sănătăţii Jens Spahn.

Drumul spre recesiunea globală?

Băncile de investiții estimaseră de săptămâna trecută dimensiunile impactului epidemiei asupra economiei Chinei.. Analiștii de la Citi și-au redus prognoza privind creșterea economiei chineze în 2020 până la 5,5%, de la un 5,8% anterior.

(Citiți și: „Bancherii și investitorii se repoziționează față de economia Chinei: impactul mondial al scăderii avansului economic – mai mare ca niciodată)

Iar dacă J.P. Morgan Asset Management spune doar că „impactul economic va fi determinat de gradul de extindere a economiei, un economist din chiar aparatul guvernamental chinez pronunţă estimări şi mai drastice decât ale Citi, de reducere a creşterii chineze.

„Creşterea în primele trei luni din acest an ar putea fi de aproximativ 5%, dar nu putem exclude posibilitatea de a se situa sub 5%”, spune Zhang Ming, de la Academia chineză de Ştiinţe Sociale a Chinei.

Ritmul de creștere a PIB-ului Chinei s-a redus deja, anul trecut, până la minimul din aproape ultimii 30 de ani, de 6,1%. În acest răstimp au avut loc cinci perioade de recesiune globală, fapt care justifică zicala potrivit căreia o creștere de 6% în China înseamnă recesiune în restul lumii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: