18 decembrie, 2019

Camera Deputaţilor urmează să se pronunţe miercuri, în plen, asupra proiectului de lege privind reducerea cotei standard de TVA de la 19% până la 16%.

Adoptarea acestei propuneri a Comisiei de buget, ca şi a dublării alocației pentru copii propusă de Comisia pentru muncă, ar putea majora deficitul bugetar la 5% din PIB, potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu.

Proiectul de buget pentru anul viitor este construit pe un deficit bugetar de 3,59% din PIB, oricum peste limita maximă de 3% la care România s-a angajat prin Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene.


Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, de la 1 ianuarie 2020 a  fost aprobată, marţi, în Comisia pentru buget – finanţe a Camerei Deputaţilor.

De precizat:

  • au fost 13 voturi pentru reducerea TVA, două voturi împotrivă, majoritatea reprezentanților PNL și USR, cu câte o excepție, abținându-se de la vot
  • proiectul este unul inițiat anul trecut, în guvernarea PSD, de către parlamentari PNL

Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA, și extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru „livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.


Tot marţi, un amendament adoptat în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor prevede dublarea cuantumului alocaţiilor pentru copii, la 300 de lei. În baza propunerii formulate de către Adrian Solomon (PSD), alocaţia pentru copiii cu dizabilităţi ar urma să fie de 600 de lei. Decizia a fost luată cu 16 voturi ”pentru” și 6 abțineri.

Proiectul urmează să fie supus votului în plenul Camerei Deputaţilor.

„La majorarea alocaţiilor impactul ar fi de 6 miliarde de lei, iar la TVA de 11,8 miliarde de lei. Asta înseamnă că doar din alocaţii deficitul să se ducă la 4,3% din PIB iar împreună cu reducerea de TVA să ne ducem spre 5% cu deficitul”, a declarat Florin Cîţu, marţi, citat de Agerpres.

„Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu îmi face mie rău, nici Partidului Naţional Liberal. Fac rău României pentru că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer”, a mai declarat Florin Cîţu, marţi seara, la Digi 24.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: