În Marea Britanie s-a dat startul alegerilor generale, rezultatul votului exprimat de cetățenii Regatului urmând să le definească viața în următorii zeci de ani. Recent încheiata campanie electorală lasă în urmă o victimă neașteptată: BBC, simbol al profesionalismului în presă, este acuzată de partizanat politic, atât de politicieni cât și, mai grav, de prestigioși colegi de breaslă: The Times, The Guardian și Politico.
Goana după voturi
Principalii competitori politici, Boris Johnson și Jeremy Corbyn, au străbătut întreaga țară într-o campanie frenetică de a-i convinge pe indeciși să li se alăture. Ultimele sondaje de opinie arată că succesul cel mai mare l-au avut Conservatorii, care au fost foarte eficienți în a aduna suv stindardul lor toate voturile ”Leave”. Aceșați lucru l-au încercat și Laburiștii, deși par să nu fi fost la fel de eficienți în a aduna voturile ”Remain”.
Rezultatul votului, scrie Politico, este însă greu de estimat din cauză că există în continuare un important număr de indeciși – victoria Conservatorilor este previzibilă darm foarte probabil, nu vor obține o majoritate parlamentară.
Când parlamentarii au acceptat, pe 30 octombrie, organizarea alegerilor generale în data de 12 decembrie, conservatorii lui Boris Johnson erau creditați cu 38%, laburștii cu 26%, Lib Dem cu 17%, iar Brexit Party cu 10%.
După ce Nigel Farage a anunțat că nu va concura împotriva conservatorilor în circumscripțiile deținute de aceștia, susținerea formațiunii sale s-a prăbușit la 3%, evoluțiile din campania electorală coborând și Lib Dem la 12%.
Ambele formațiuni mari au fost beneficiare ale mișcărilor electoratului, în toată perioada de campanie exitând o diferență de 10 puncte procentuale între conservatori și laburiști. Ultima cercetare You Gov, din 11 decembrie, arată însă că diferența pare să se reducă – ultimele estimări fiind de 43% pentru conservatori, 34% pentru laburiști.
Cum a pierdut BBC alegerile
Ceva ce nu s-a mai petrecut în istoria televiziunii publice britanice s-a întâmplat la începutul săptămânii: prezentatorul veteran al BBC Andrew Neil s-a întors la cameră și a atacat prim-ministrul în funcție din cauză că nu a găsit timp să vină în studiouri pentru un interviu electoral.
”Premierul țării noastre a trebuit uneori să facă față președintelui Donald Trump, președintelui Vladimir Putin sau președintelui chinez Xi. Cu siguranță, nu i-am cerut prea mult când l-am rugat să petreacă 30 de minute în compania mea”, a spus Andrew Neil. Acest scurt monolog a fost considerat de toată lumea, în afară de conducerea postului public de televiziune, drept nepotrivit și deplasat.
Nu este o situație izolată, The Times a publicat informația că, între 11 și 24 noiembrie, BBC a primit un număr record de plângeri – 24.400 – referitoare la lipsa de imparțialitate a știrilor sau chiar acuzații de partizanat politic.
Potrivit Politico, acuzațiile par a fi efect al deciziei interne de adaptare la ”rigorile moderne”, BBC lansându-se în lumea online și începând să acorde atenție acestui mediu, inclusiv în emisiuni de știri sau programe.
Social-media a încept să producă știri tv la BBC, televiziune care a început, de exemplu, să preia și să comenteze clipuri, video-uri sau imagini virale pe Internet.
The Guardian, Times sau Politico consideră că această transformare a afectat faimoasa imparțialitate a BBC, care, ușor-ușor, începe să se transforme din arbitru imparțial în combatant politic.
Un răspuns
Este evidenta continuarea negarii realitatii de catre prea multi „ziaristi” care stiu ei adevarul si ce ar trebui sa creada si sa faca populatia. Care din nefericire este din ce in ce mai nesigura si considera ca ce promovati este gresit. Pe 12 decembrie ati dat analize care au fost gresite cu peste 10 procente si asta inseamna ca de fapt sunt manipulari grosolane. Dupa linistea lasata sunt sigur ca realizati cat de decuplati de realitate sunteti, mai ales ca vreti sa intelgeti de ce, ca sa nu aveti aceeasi surpriza cu Trump…Pai e simplu, coborati in piata si vorbiti cu oamenii, nu mai veniti cu aroganta ideilor voastre care au distrus civilizatia Occidentala pe care nu voi ati construit-o…