Moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor Florin Cîţu, în care PSD cerea demisia acestuia, a fost adoptată luni de Senat.
Votul electronic secret a înregistrat 59 de voturi ”pentru”, 56 ”împotrivă” și două abțineri.
După aflarea rezultatului, ministrul Florin Cîţu a anunțat că își va da demisia din funcție dacă PNL îi cere acest lucru, dar, în opinia sa, moțiunea PSD ”nu a venit cu nimic serios”.
remierul Ludovic Orban a declarat presei: ”Voturile PSD nu fac altceva decât să-i ridice un soclu ministrului Finanțelor. Sub nicio formă nu am de gând să iau o decizie legată de domnul Cîțu”.
Moțiunea simplă exprimă poziţia Senatului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.
Chiar dacă în Regulamentul Senatului se precizează: ”Moţiunile simple adoptate de Senat se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi sunt obligatorii pentru guvern şi membrii săi, precum şi pentru celelalte persoane vizate”, adoptarea unei moțiuni simple nu obligă șeful guvernului – este o decizie a CCR – la remanierea ministrului care a făcut obiectul respectivei moțiuni.
Moțiunea simplă depusă la adresa ministrului de Finanțe a fost inițiată de PSD și a avut ca titlul: „Guvernare PNL – numele tău este austeritate”.
După vot, Florin Cîțu a declarat: ”Ceea ce se întâmplă astăzi în România, că suntem vizați de o procedură de deficit excesiv, că trebuie să calmăm piețele, se datorează acestor minciuni pe care le-au spus social democrații și în speță domnul Teodorovici. Aici cred că ar trebui să fie legea responsabilității care sancționează cu închisoarea pe cei care au mințit în privința bugetului. Dacă PNL îmi cere demisia, îmi voi da demisia. Dacă era o moțiunea serioasă, discutam. E clar că nu există niciun argument. Românii vor aprecia că am spus adevărul”.
Cu două ore înainte de începerea dezbaterilor la moțiunea din Senat, ministrul Finanțelor a prezentat documente din MFP care arată că fostul ministru Eugen Teodorovici și fostul premier Dăncilă au fost avertizați în mod repetat că nu se pot încadra în ținta de deficit anunțată public.