26 noiembrie, 2019

Sir Tim Berners-Lee (foto), creatorul the world wide web, propune un plan menit să împiedice alunecarea în ”distopie digitală”, anunță publicația britanică The Independent. care detaliază setul de standarde care ar trebui respectate cu scopul opririi utilizării greșite a Internetului.

Demersul apare pe fondul diversificării și agresivității amenințărilor online care par să afecteze totul, de la alegeri, până la confidențialitate personală.


Denumit generic ”Contractul pentru web”, planul informaticianului britanic (prezentat în cadrul unui eveniment organizat la Berlin de World Wide Web Foundation, ONG patronat de Sir Tim Berners-Lee) cere respectarea următoarelor principii:

Pentru guverne

  • să asigurare conectarea tuturor la Internet;
  • să menţină Internetul funcțional tot timpul;
  • să respecte şi să protejeze dreptul persoanelor la viaţă privată şi securitatea datelor din sfera online;

Pentru companii

  • să facă Internetul accesibil, inclusiv din punct de vedere al costurilor, pentru toată lumea;
  • să respecte şi să protejeze viața privată şi datelele utilizatorilor de Internet, pentru a consolida încrederea în online;
  • să dezvolte tehnologii care să susţină cele mai bune valori ale omenirii şi să combată informațiile false;

Pentru cetăţeni

  • să fie creativi, să colaboreze în domeniul online;
  • să înfiinţeze comunităţi puternice, care să respecte discursul civic şi demnitatea umană;
  • să lupte pentru web

Cele nouă principii enumerate mai sus sunt susținute de companii, inclusiv Google sau Facebook, care au fost în mijlocul unor puternice controverse legate de modul în care utilizează Internetul.

”Puterea world wide web de a transforma vieți, de a îmbogăți societăți și de a reduce inechitățile este una dintre oportunitățile majore ale acestor vremuri. Dacă nu acționăm însă acum, dacă nu suntem împreună pentru a-i împiedica pe cei care utilizează web pentru a exploata, divide și submina, atunci riscăm să pierdem această oportunitate.

Contractul pentru web ne oferă o cale de a-l face mai bun, dar nimic nu se va schimba dacă nu ne angajăm cu toții în această provocare. Guvernele trebuie să își îmbunătățească legile și reglementările, să le adapteze erei digitale. Companiile trebuie să se asigure că urmărirea profitului nu afectează drepturile omului și democrația. Iar cetățenii trebuie să ceară socoteală celor care dețin puterea, să ceară respectarea drepturilor digitale. Stă în puterea noastră, a tuturor, să luptăm pentru web-ul pe care îl dorim”, a spus la eveniment Sir Tim Berners-Lee.

În martie 2019, când a marcat aniversarea a 30 de ani de la apariția world wide web, Sir Tim Berners-Lee a cerut cetățenilor să se gândească ce fel de web doresc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: