1 ianuarie, 2013

Guvernul va păstra cota unică de impozitare de 16% pe venit, în anul 2013, dar vrea să reducă taxa pe valoare adăugată la producția agricolă, a declarat, marți, premierul Victor Ponta.

El a precizat, la postul RTV, că probabil Guvernul nu va reuși să introducă încă din anul 2013 cotele regresive la impozitul pe venit de 16%, 12% și 8%, însă principiul diferențierii este unul modern.

„Nu pentru 2013, dar era vorba de un principiu care a constituit cel mai dificil compromis între PSD şi PNL. Liberalii au spus să păstrăm un nivel scăzut de taxare, de 16%, iar noi, social-democraţii, am spus că nicăieri în lume – se mai întâmplă în Rusia şi în Bulgaria, e adevărat – dar nicăieri în lumea civilizată oamenii nu plătesc exact acelaşi impozit şi când au o sută de lei, şi când au un milion. A fost un compromis care – cred eu – este corect şi util. În 2013, probabil că nu vom reuşi să ne ducem la 12% şi 8%, însă cele două principii – acela că în România nu mergem cu o taxare foarte ridicată, dar că există categorii sociale faţă de care taxarea trebuie să fie mai redusă decât pentru marea masă a cetăţenilor – amîndouă sunt principii moderne”, a spus prim-ministrul, în prima zi a anului 2013.


Referitor, însă, la reducerea TVA pentru produsele agricole, el a spus că își dorește această măsură încă din anul 2013.

„Acela nu e un compromis, e o măsură economică pe care o susţin în totalitate. Are ca bază raţionamentul că în agricultură avem un grad uriaş de evaziune fiscală. Producătorii români sunt în dezvataj faţă de producătorii europeni deoarece avem un nivel al subvenţiilor redus. Vreau să facem anul acesta lucrul acesta. Cred că această taxarea diferenţiată pentru producătorii autohtoni într-un timp va aduce la buget mai mulţi bani, deşi în primele luni va fi o scădere contabilă”, a mai spus Ponta, la RTV.

Ce a promis Guvernul Ponta II în Programul de guvernare 2013-2016:

  • ”TVA va reveni la nivelul de 19%. Păstrăm plafonul de 16% și introducem, pe parcursul mandatului, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% și 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit”.
  • ”Revizuirea sistemului de impozitare si combaterea evaziunii; pe termen mediu, stabilirea unei cote reduse de TVA la produse agroalimentare de bază, cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar”.
  • ”Reducem TVA la producătorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la acestia pentru dezvoltare. Masura va fi valabila doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din agricultura”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: