Compania ExxonMobil renunță nu doar la investiția din Marea Neagră, ci iese și din operațiunile sale upstream din Europa – potrivit unei analize Reuters citate de agenția Mediafax.
Mișcarea gigantului american face parte dintr-o strategie de renunțare la active însumând circa 25 de miliarde de dolari, potrivit Reuters, care ar fi consultat surse din interiorul companiei.
În România, ExxonMobil deține o participație de 50%, cu partener OMV Petrom, din operațiunile Neptun Deep de la Marea Neagră.
Participația din România este evaluată la 250 de milioane de dolari, potrivit unor date de Reuters.
Decizia companiei ar fi parte a unei strategii mai ample, începută în anul 2018, prin care se retrage din operațiuni întinse pe 5 continente, pentru a se concentra pe câteva proiecte din țări precum Mozambic, Guyana, Brazilia sau Qatar. Intenția ar fi adunarea de cash de circa 15 miliarde de dolari până în 2021 din vânzarea unor active din 11 state, și direcționarea către aceste proiecte.
(Citiți și: ”Romgaz vrea să preia 15-20% din proiectul Neptun Deep. Consultantul pentru exitul Exxon invită la discuții”)
În ceea ce privește blocul de mare adâncime din țara noastră Neptun Deep, Exxon a transmis mai multe adrese unor investitori ce ar putea arăta interes pentru achiziția participației companiei americane. Printre acestea și Romgaz, după cum a spus, pentru Mediafax, Adrian Volintiru, directorul general al producătorului român de gaze.
„Deocamdată, suntem la începutul începuturilor. Am fost contactați (luni) de consultantul ExxonMobil care vrea să facă un exit (total) din acest proiect. Ne interesează să preluăm o cotă între 15-20%, dar e mult până departe. Primul pas în momentul ăsta ar fi (purtarea) primelor discuții, să vedem datele preliminare, ce au trimis dânșii, după care acordul ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale) pentru a intra în camera de date, formarea echipei, intrarea în camera de date, analiza rezultatelor, obținerea aprobărilor în adunarea generală a acționarilor, dar intenția noastră este de a participa la acest proiect. Ne interesează, vrem și ne dorim”, a spus Adrian Volintiru.
Compania americană mai are în plan vânzarea de active din Marea Britanie, Tările de jos și Germania.