15 martie, 2011

Preşedintele Traian Băsescu şi-a afirmat deschis, luni, la TVR1, susţinerea pentru Emil Boc în încercarea acestuia de a obţine un nou mandat în fruntea PDL şi, mai mult, a părut că s-ar împăca cu gândul ca premierul să-şi păstreze şi fotoliul de la Palatul Victoria.

”Nu ai nici un motiv să nu-ţi afirmi simpatia pentru  un om politic extrem de onest. Este un om care nu a fost vreodată atins de vreo discuţie de corupţie, care şi-a sacrificat simpatia populaţiei într-o perioadă extrem de grea pentru România. Nu am niciun motiv să nu-l consider un om politic de calibru. În plus, este un politician care a câştigat alegerile de două ori la Cluj”, a spus Băsescu, la TVR1, despre Emil Boc.

În schimb, Traian Băsescu l-a criticat pe contracandidatul lui Boc, Vasile Blaga, că ar fi ”furat startul”, pentru că ar fi început să strângă semnături pentru moţiunea sa înainte de anunţul oficial al candidaturilor, convenit pentru după votul e miercuri, din Parlament, asupra moţiunii de cenzură.


”Am aflat înainte să vin că Emil Boc şi Vasile Blaga şi-au anunţat candidatura şi sigur că m-am manifestat. În primul rând consider că s-au grăbit. Convenţia e pe 15 mai. Ei au de guvernat în primul rând. Cred că Emil Boc nu a mai avut ce să facă, având în vedere că Vasile Blaga strânge semnături şi ca să candideze a trebuit să anunţe că şi el candidează. Nu mi-a plăcut că s-a furat startul”, a mai spus Băsescu.

Băsescu l-ar lăsa pe Boc la Guvern, dar nu renunţă nici la tehnocrat

Referitor la problema schimbării premierului, preşedintele Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că se mulţumeşte cu păstrarea lui Emil Boc la Palatul Victoria.

” Dacă moţiunea de cenzură nu trece, Guvernul are premier. Nu am avut nicio discuţie cu Emil Boc”, a spus Băsescu, la TVR1.


El a insistat însă pentru necesitatea ca partidele de la Putere să găsească o formulă de renalsare a încrederii populaţiei în Guvern, un viitor premier tehnocrat fiind încă o soluţie în opinia lui Băsescu.

”Partidele din coaliţie trebuie să găsească o formulă de relansare a Guvernului. Este adevărat că le-am explicat că este prerogativul meu să numesc premier. (…)Nu mă tem că dacă ajung la o înţelegere cu partidele din Coaliţie ar fi posibil să nu treacă Guvernul. Nu plec niciodată la război fără muniţie. Deocamdată România are premier. Am soluţii, dar în momentul de faţă Guvernul are un premier care are destule de făcut”, a conchis preşedintele.

El a menţionat că va relua discuţiile privind schimbarea premierului, ”atunci când va fi cazul”.

În acest context, Băsescu a respuns categoric posibilitatea ca şeful PSD, Victor Ponta, să ajungă premier, în condiţiile în care acesta este opţiunea prezentă a Opoziţiei coalizate în Uniunea Social Liberală.

”Domnul Ponta este copilot la o maşină, dânsul mai participă la raliuri şi are sponsori necunoscuţi, deşi se prezintă a fi un soi de fata mare. Cu sponsorii aceştia necunoscuţi, a ajuns copilot. Cum poţi să conduci ţara dacă eşti doar co-pilot?! Nu-i dă nimeni volanul în mână, poţi să-i dai ţara în mână? Nu cred că domnul Ponta are maturitatea necesară să fie prim ministru, nu în mandatul meu de preşedinte!”, a tranşat Băsescu chestiunea Opoziţiei.

Despre reformişti: Sunt nişte naivi fără tact, dar ar fi păcat să se piardă

Preşedintele şi-a exprimat dezamăgirea faţă de modul în care au acţionat reformiştii din PDL, Monica macovei, Cristian Preda şi Sevre Voinescu, însă le-a luat apărarea acestora, insistând că ”ar fi păcat să se piardă”.

”Cred că, pe de-o parte, ei au avut o lipsă de tact consistentă, iar pe de altă parte, am văzut nişte discursuri de înfierare care nu mi-a plăcut deloc. Ei nu a avut tact, iar înfierarea a fost pe măsură. Noroc că nu mai am păr, că mi se ridicase părul în cap de cât de îndârjit erau înfieraţi. De fapt, nişte naivi care vor să facă ceva pentru PDL, nu au înţeles exact cum, dar ar fi păcat să se piardă”, a spus Băsescu, la postul public de televiziune.

Europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda şi deputatul Sever Voinescu au propus un set de criterii de integritate, prin care să fie suspendaţi din partid membrii PDL trimişi în judecată sau chiar aflaţi în stadiul urmăririi penale. Propunerile nu au fost acceptate în statutul PDL, însă a rămas să fie analizate pentru un viitor cod etic.

Despre Vasile Blaga

”Eu vă spun că nu sunt credibile acuzaţiile alea la adresa lui Blaga, pe Blejnar (preşdintele ANAF, Sorn Blejnar – n.r.) nu-l cunosc. În mod cert, poveştile lansate de Lincu (Vasile Lincu, liderul sindicatului SedLex – n.r.), că la Blaga ar ajunge resursele, sunt o intoxicare absolut ridicolă”.

Despre corupţia din vămi şi sindicate:

”Ce ştiu precis e că sistemul mafiot construit este un sistem dirijat de la vârful sindicatelor şi aici sunt implicaţi şefi de vamă, foşti şefi de vamă. Vor trebui să răspundă cei de la sindicate, dar în zona sindicatelor există filonul solidităţii acestui sistem. Nu am informaţii legate de un om politic care să fie implicat, când mă refer la om politic implicat mă refer la miniştri, la parlamentari, care să fie parte a acestui sistem mafiot, fără să susţin cumva că nu sunt numiri politice în sistemul vamal, prin intervenţia unui parlamentar, a unui ministru. Dar nu cred. Până în momentul de faţă nu am informaţii că aceste numiri influenţate politic s-au transformat într-o variantă de drenare a banilor de la cei numiţi către respectivul politician”.

Despre modificarea Constitutiei si scurtarea mandatului său

”Am considerat că mai sunt lucruri care trebuie adaptate în Constituţie. Acest subiect, revenirea la un mandat prezidenţial de patru ani, este generat de realităţile politice din România. România are nevoie de mai puţini ani cu alegeri. Ideea a fost să reuşim o soluţie de recuplare a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. Dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, eu am toată disponibilitatea pentru a găsi o formula practică. Inclusiv scurtarea mandatului meu, dacă vom conveni că acest lucru îl votăm”.

Despre deficitul maximal pe care l-ar vrea în Consitutuţie

”Eu cred că asta ar disciplina clasa politică Sigur, am văzut şi o declaraţie a presedintelui Curţii Constituţionale, care spune că nu-i aici sediul acestei probleme. Ba, eu cred că este, pentru că există în Constituţie articole care fac reglementări economice, de genul: <nu poţi să faci o propunere sau să iei o decizie fără să indici sursa bugetară din care se asigură costurile pentru propunerea pe care ai făcut-o>”.

Despre presupusul conflict cu Nicolas Sarkozy, pe tema Libiei:

”Nu a fost niciu incident. Şefii de state stau in jurul mesei şi îşi exprimă părerile. România nu are niciun argument în favoarea poziţiei exprimate de Sarkozy. Pe cine să recunosti drept autoritate oficială când acest Consiliu (Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia – n.r) nu controlează nicio instituţie a statului. Ca să poţi impune o zonă no-fly înseamnă că ar trebui mai întâi să bombardezi la sol toate instalaţiile militare antiaeriene care te pot pune în pericol”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: