22 noiembrie, 2012

Gyorgy Frunda (Foto: Senatul României)

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a invocat necesitatea schimbării Legii Agenţiei Naţionale de Integritate, iar preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat că nu este în regulă modul în care funcţionează în prezent ANI, reproşând că instituţia ia hotărâri asemeni unei instanţe.

Declaraţiile, cuprinse într-o stenogramă oficială a Senatului, au fost făcute luni în şedinţa Biroului Permanent al Camerei superioare a Parlamentului, în contextul cazului liberalului Mircea Diaconu, faţă de care instanţa de judecată a confirmat o decizie ANI de incompatibilitate între funcţiile de senator şi cea de director al Teatrului „Nottara” deţinute de Diaconu simultan.

Frunda: Să desfiinţăm comisiile de cercetare a averii

Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda, i-a îndemnat pe senatori să desfiinţeze comisiile de cercetare a averilor, care fac parte din actualul sistem de control de integritate.


„Greşeala e în ograda noastră şi trebuie să modificăm legea. Agenţia trebuie să spună: <<Domnule, eu propun asta>>, exact ca la venituri… să desfiinţăm comisiile de cercetare a averii care sunt urlătoare la cer şi instanţa să-şi facă treaba”, a afirmat Frunda la şedinţa conducerii Senatului.

De asemenea, el a afirmat că în prezent ANI funcţionează ca o instanţă de judecată şi a cerut ca Agenţiei să i se modifice atribuţiile, astfel încât să nu mai fie nevoie ca persoanele găsite în incompatibilitate să conteste decizia ANI în instanţă, ci instituţia de integritate să meargă la judecător pentru a propune o hotărâre de incompatibilitate.

„Situaţia domnului senator Diaconu ne arată greşeala Legii Agenţiei Naţionale de Integritate. Agenţia este o autoritate administrativă autonomă, punct. Cu toate acestea, la atribuţii, când este vorba despre incompatibilităţi, am permis ca agenţia să aducă hotărârea. Agenţia spune „Diaconu este incompatibil” şi tu, Diaconu, trebuie să mergi la instanţă şi să-ţi câştigi dreptatea. Construcţia este greşită juridic. Dacă Agenţia este autoritate, ea nu poate decât să propună”, a spus Frunda.

„Deci autoritatea spune: <<Domnule, după părerea mea, Diaconu este… şi îl trimit în instanţă. Eu, agenţie, trebuie să merg la instanţă să încerc să confirm acest lucru>>”, a conchis senatorul UDMR.


De asemenea, el a susţinut că Senatul nu a încălcat o hotărâre judecătorească atunci când a respins întreruperea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu.

„Să fie clar: Senatul nu a încălcat nicio hotărâre judecătorească din România. Domnilor, să fie clar. Nu există hotărâre judecătorească în România care să spună că Mircea Diaconu este incompatibil”, a susţinut el.

În cadrul şedinţei, preşedintele liberal al Senatului, liberalul Crin Antonescu, a afirmat, la rândul său, că Agenţia Naţională de Integritate nu funcţionează în regulă.

„Practic, ANI funcţionează ca instanţă şi tu ai doar dreptul la recurs la o decizie de instanţă, ceea ce nu e în regulă”, a susţinut şeful Senatului, după a ascultat explicaţiile lui Frunda.

Curtea constituţională a decis, miercuri, că mandatul de senator al lui Mircea Diaconu trebuie să înceteze, constatând, totodată, un conflict de natură conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României.

Conflictul a fost „declanşat prin refuzul Senatului României de a lua act de încetarea de drept a calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care se constată starea de incompatibilitate a acestuia”, a menţionat Curtea Constituţională.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: