18 noiembrie, 2012

Taxa pe tranzacţiile financiare (FTT) va fi mai mult ca sigur inclusăîn bugetul UE, iar majoritatea veniturilor pe care le va produce vor ajunge la Uniunea Europeană, relatează EUObserver.

Un proiect pregătit de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, trimis în capitalele europene, înaintea summitului de săptămîna viitoare asupra bugetului UE, în care liderii speră să ajungă la un acord privind bugetul european pentru următorii 7 ani (2014-2020), va deduce veniturile FTT din contribuţiile naţionale la bugetul anual al UE.

Van Rompuy a propus această idee după ce a purtat negocieri private cu miniştrii de Finanţe din ţări UE, în ultimele 10 zile. El a propus o reducere de 75 de milarde de euro faţă de textul iniţiat de Comisia Europeană, lăsând angajamentele totale la 973 de miliarde de euro, o reducere de 20 de miliarde de euro faţă de bugetul actual al Uniunii, pentru perioada 2007-2013.


Propunerea iniţială a Comisiei Europene, referitoare la introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, a venit în toamna lui 2011. Iniţiativa nu a progresat, pentru că i s-au opus mai multe ţări europene. Dar în octombrie, executivul comunitar a cedat cererilor din 11 state, conduse de Germania şi Franţa, de a rediscuta propunerea FTT, pentru a “îmbunătăţi procedurile de cooperare”. Regulile se aplică unui grup de ţări din UE care să adopte ele însele legislaţia, fără să afecteze restul Europei.

Potrivit planului lui Van Rompuy, două treimi din veniturile FTT pentru fiecare ţară în parte, vor fi transferate către bugetul UE, în timp ce contribuţiile ţărilor membre vor fi reduse proporţional cu acea sumă. Ţările în care nu se aplică FTT nu vor fi afectate de această schimbare.

Bugetul UE pentru perioada 2014-2020 este de aşteptat să se ridice la 140 de miliarde de euro. Deşi doar 11 ţări au confirmat până acum că vor aplica taxa pe tranzacţiile financiare, în timp ce guvernul olandez încă nu a luat o decizie, celelalte state pot bloca legislaţia, dacă doresc. Niciunul însă nu a anunţat că ar avea această intenţie.

Parlamentul European, care a avut o campanie concerată pentru o astfel de taxă europeană, de la începutul legislaturii 2009-2014, poate doar să dea un aviz consultativ acestui proiect, precizează sursa citată.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: