Comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström (foto), nu este deloc optimistă că UE poate evita sancțiunile economice pe care SUA le-a anunțat asupra unor produse europene.
Într-un interviu acordat Euractiv, comisarul european alungă și speranțele statelor membre că ar putea fi ajutate de Comisia Europeană să depășească impactul supratarifelor pregătite de Administrația americană.
Mandatul Ceciliei Malmström se termină la 31 octombrie, poziția de Comisar pentru Comerț urmând să fie preluată de irlandezul Phil Hogan, actual comisar pentru Agricultură în echipa lui Jean Claude Juncker.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat săptămâna trecută că SUA vor discuta cu UE o înțelegere în disputa Airbus-Boeing.
Întrebată dacă speră într-o soluție negociată, Cecilia Malmström a răspuns: ”Nu. Ei vor impune aceste tarife, așa cum au dreptul să o facă, apoi, poate, vom putea negocia. Noi repetăm că este de preferat să nu majorăm tarifele și să vedem cum ne putem disciplina când vine vorba de subvenții acordate sectorului aviatic. (…) Sigur, și noi am putea aplica tarife suplimentare, dar asta abia la anul, după ce vom afla de la WTO nivelul despăgubirilor care ni se cuvin, dar asta nu ar însemna decât o escaladare a războiului comercial. Depinde de statele membre să discute și să decidă ce facem, și în acest interval, și după decizia WTO (în doasrul Boeing- n. red).”
Spania este una dintre țările cele mai afectate de supratarifele americane, ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, urmând să vină miercuri la Bruxelles, să ceară ajutor, inclusiv sprijin financiar din partea Comisiei.
”Mă voi întâlni, desigur, cu ministrul spaniol, a cărui țară este afectată (pe lista de produse supratarifate se găsesc, de exemplu, măslinele produse de Spania). În această problemă am cooperat din plin cu Madridul și vom vedea dacă putem coopera direct cu fermierii din Andaluzia, care sunt direct afectați. Încercăm să facem ceva pentru ei și chiar am deschis deja un dosar la WTO, împreună cu guvernul Spaniei. În dosarul Airbus însă, nu prea avem cum ajuta state individuale. Spania, desigur, este una dintre țările care deține Airbus…. Vom asculta însă sugestiile ministrului spaniol”, afirmă Comisarul pentru Comerț.
În contextul escaladării disputelor comerciale, există posibilitatea resetării relației cu SUA, așa cum a sugerat Administrația Trump noii Comisii? a fost întrebată Cecilia Malmström . Răspunsul oferit Euractiv:
”Întotdeauna trebuie să încercăm. Suntem întotdeauna doritori să discutăm cu SUA, care sunt cel mai important partener al nostru. Avem tot interesul să identificăm puncte comune de interes și să stabilim o agendă pozitivă. Dar nu am reușit să demarăm negocierile pentru un acord economic mai restrâns. Nu am reușit încă să deschidem negocieri în disputa Airbus-Boeing. Dar avem câteva discuții constructive în legătură cu reforma WTO și cadrul de cooperare. Dar, încă o dată, avem în față o administrație impredictibilă”.