6 septembrie, 2019

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că ţara sa va dezvolta clase de rachete ce erau anterior interzise prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în replică la anunţul Administraţiei SUA privind amplasarea de rachete cu rază intermediară de acţiune în Asia de Est, informează Deutsche Welle.

„Desigur, vom realiza astfel de rachete, dar nu le vom disloca în regiunile în care nu au apărut sisteme terestre de rachete din această clasă de fabricaţie americană”, a declarat Putin la Forumul Economic Estic de la Vladivostok.

Luna trecută, SUA şi Rusia s-au retras din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzându-se reciproc de încălcarea termenilor acordului internaţional.


La scurt timp după anularea tratatului, secretarul Apărării, Mark Esper, a transmis că Statele Unite intenţionează să instaleze „cât mai rapid” sisteme de rachete cu rază medie de acţiune în ţări aliate din Asia.

„Regretăm acest lucru şi ne simţim oarecum alarmaţi”, a afirmat Vladimir Putin. „Dacă rachetele americane sunt dislocate în Japonia sau Coreea de Sud, înţelegem că acest lucru va fi realizat pentru a contrabalansa potenţiale ameninţări din partea Coreei de Nord, dar pentru noi va crea anumite probleme considerabile”, a completat liderul de la Kremlin.

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat de Statele Unite cu URSS în anul 1987 şi prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Administraţia Vladimir Putin a condamnat vehement decizia SUA de retragere din Tratatul INF, cerând evitarea declanşării unei noi curse a înarmării, Administraţia Vladimir Putin acuzând în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.


Pe de altă parte, Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: