5 septembrie, 2019

Comenzile fabricilor germane au scăzut în iulie, agravând o încetinire industrială care a împins cea mai mare economie din Europa în pragul recesiunii, transmite Bloomberg.

Cererea a scăzut cu 2,7% față de iunie, ca urmare a scăderii comenzilor din afara zonei euro.

”În lumina conflictelor comerciale internaționale în curs de desfășurare și a așteptărilor modeste ale afacerilor din domeniul producției, nu există o îmbunătățire fundamentală a potențialului de creștere pentru lunile următoare”, a comentat ministerul german al economiei.


Perspectivele economice ale Germaniei, puternic dependentă de export, rămân incerte pe fondul riscurilor crescute ale unui Brexit fără acord care ar arunca economia britanică într-o recesiune și ar intensifica războiul comercial.

SUA și China s-au ”lovit” reciproc cu o nouă rundă de tarife în această lună, măsuri care se vor resimți în întreaga lume. Totodată, președintele Donald Trump a acuzat Europa în repetate rânduri de practici comerciale neloiale.

Indicatorii privind activitatea managerilor de achiziții din Germania și din zona euro par a indica noi scăderi ale producției în august, iar semnalele privind activitatea furnizorilor de servicii arată că și aceștia încep să întâmpine dificultăți.


Economia Germaniei s-a contractat în al doilea trimestru al anului, iar Bundesbank a avertizat că este posibil ca acest lucru să se repete și în al treilea trimestru. O recesiune tehnică este definită, de obicei, drept două trimestre consecutive de scăderi ale PIB-ului.

Guvernul german și-a manifestat disponibilitatea de a stimula economia în cazul în care condițiile se deteriorează, dar până acum a făcut referire doar la inițiative deja anunțate de consolidare a investițiilor.

În paralel, decidenții Băncii Centrale Europene studiază opțiuni de înlesnire a politicii monetare din zona euro. Printre măsurile avute în vedere se numără scăderea dobânzilor și o eventuală rundă suplimentară de achiziții de active (relaxare cantitativă).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: