14 august, 2019

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după prima jumătate a anului în curs, un deficit de peste cinci miliarde de euro sau 2,36% din PIB estimat pentru 2019 (217,5 miliarde euro). Majorarea soldului negativ faţă de aceeaşi perioadă din 2018 a fost de 1.418 milioane euro, respectiv 38% creştere procentuală.

Expandarea cu 24,4% a deficitului pe partea de bunuri (de la circa 6 miliarde de euro la 7,5 miliarde de euro) a fost în foarte mică măsură compensată de avansul soldului pozitiv pe segmentul de servicii (+2,6%, ocazie cu care a trecut ușor de 4 miliarde de euro). Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii creşterea deficitului a fost de +64% ( de la -2.160 milioane euro la -3.542 milioane euro).

De reținut, însă, creşterile consemnate pe soldurile pozitive la serviciile de transport (+253 milioane euro sau +14% în termeni procentuali) şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+101 milioane euro sau +8% în termeni procentuali). O atenție deosebitpă ar trebui acordată serviciilor de transport, care au dat mai mult de jumătate din excedentul consemnat pe servicii.


La un grad de acoperire sectorial (venituri faţă de cheltuieli de profil) păstrat la doar 55%, turismul a anulat integral efectul sumei intrată în ţară pe net din transferurile private ale românilor plecaţi la muncă în străinătate ( -852 milioane euro faţă de +793 milioane euro pe primele cinci luni ale anului în curs).

Din păcate și atenție mare la trend, ameliorarea de 778 milioane de euro consemnată după primele cinci luni pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) s-a diminuat puternic pe parcursul lunii iunie, până la doar 204 milioane euro.

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților – înjumătăţit în luna iunie

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a scăzut cu nu mai puțin de 70% pe parcursul primelor șase luni din 2019 ( doar 677 milioane euro sold la 30.06.2019 faţă 2.241 milioane euro la finalul anului trecut).


De reţinut, cea mai mare parte a sumelor care au ieşit din conturi s-au înregistrat în luna mai, după care fenomenul s-a temperat.

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele șase luni din 2019 au însumat 2.322 milioane euro, cu circa 30% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au situat la 1.783 milioane euro. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) s-au cifrat la 1.762 milioane euro, iar creditele intragrup au urcat masiv în valoare netă, la 560 milioane euro (de la 15 milioane euro la finele lunii mai).

Datoria externă totală a rămas aproape stabilă, la 103.671 milioane  euro, fiind în creştere cu peste patru miliarde de euro faţă de finalul anului trecut. Cea mai mare parte (56%) din această creștere s-a regăsit în datoria externă pe termen mediu şi lung, care a trecut pragul de 70 miliarde de euro, iar 44% s-au văzut în creşterea datoriei pe termen scurt cam de la 31,5 miliarde euro la 33,3 miliarde euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung, a fost de 19,2%, în scădere și sub nivelul de 21,2% consemnat la finele anului precedent (valoare, la rândul ei, mai mică decât cea de 25% de la sfârșitul lui 2017).

Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii s-a păstrat la 4,6 luni, mai puţin în raport cu cele 4,9 luni consemnate la finele lui  2018 și mult sub valoarea teoretic recomandată de 6 luni.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) cu rezervele valutare la BNR, s-a ameliorat ușor, de la 72,6% la finele lunii anterioare, dar a rămas sub valoarea consemnată la finalul anului 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: