8 august, 2019

Executivul european a lansat joi două proiecte prin care va fi asigurată expertiză regiunilor și orașelor din România, pentru a reduce diferențele față de restul Uniunii Europene.

În cadrul acestora, experți ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale vor ajuta orașele și regiunile românești să identifice și să elaboreze proiecte pe bani europeni cu impact mare.

Primul proiect: Îmbunătățirea cooperării dintre reședințele de județ din România și periferiile lor


Experții Comisiei și ai Băncii Mondiale vor ajuta reședințele de județ din România să dezvolte legături mai strânse cu periferiile lor și să utilizeze finanțarea UE pentru proiecte care să aducă beneficii întregii zone urbane, nu numai centrului economic principal.

Concret, specialiștii străini vor ajuta orașele din România:

  • să identifice sectoarele cu un mare potențial de cooperare intermunicipală
  • să elaboreze proiecte comune
  • să utilizeze în mod optim finanțarea UE
  • să stabilească condițiile administrative adecvate pentru o cooperare durabilă între parteneri.

De exemplu, experții vor studia modul de extindere a rețelelor de transport urban sau felul în care s-ar putea îmbunătăți cooperarea în domeniul serviciilor publice pentru a le face mai accesibile.

Proiectul se va concentra asupra sprijinirii orașelor în ceea ce privește dezvoltarea de proiecte comune în următoarele sectoare:

  • transportul public
  • mediul înconjurător și economia circulară
  • digitalizarea
  • spiritul antreprenorial și educația.

Scopul este să ofere servicii mai bune cetățenilor, să utilizeze într-un mod mai eficient finanțarea publică și să se asigure că efectele de propagare pozitive se resimt, de asemenea, în împrejurimi și în orașele mai mici, menționează un comunicat al Comisiei Europene.

Proiectul este finanțat cu 500.000 euro din fondul european de dezvoltare regională.

Până la sfârșitul acestui an, experții vor publica un raport cu recomandări specifice care ar trebui să ajute România la planificarea mai multor miliarde de euro alocate pentru investiții urbane și inovare regională în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

Al doilea proiect: Regiuni mai inovatoare

Un grup de experți va ajuta cele opt regiuni ale României să-și îmbunătățească capacitatea de inovare și să consolideze cooperarea dintre centrele de cercetare și întreprinderi în scopul dezvoltării de produse inovatoare pentru piață.

Acest proiect este lansat în cadrul inițiativei „Catching up Regions” (inițiativa privind convergența regiunilor), care ajută regiunile cu venituri și creștere reduse să ajungă din urmă restul Uniunii Europene.

Regiunile românești vor beneficia de expertiză adaptată:

  • pentru a comercializa mai bine proiectele de cercetare
  • pentru a consolida capacitățile în materie de transfer de tehnologie
  • pentru a crea locuri de muncă în domeniul cercetării și al inovării
  • pentru a promova inovarea în întreprinderile mici și mijlocii locale.

Experții vor ajuta regiunile:

  • să sprijine echipele de cercetare selectate, cu un potențial ridicat, din regiunile nord-estice și nord-vestice, pentru ca acestea să-și poată aduce ideile inovatoare pe piață;
  • să faciliteze transferul și diseminarea cunoștințelor și a noilor tehnologii între organizațiile de cercetare și întreprinderi;
  • să promoveze cooperarea dintre sectorul public și cel privat, ajutând organizațiile publice de cercetare din regiunile nord-estice și nord-vestice să multiplice și să îmbunătățească serviciile de cercetare și inovare furnizate întreprinderilor;
  • să sprijine antreprenorii din toate regiunile României pentru ca aceștia să poată testa și îmbunătăți viabilitatea comercială a prototipurilor lor, în vederea creării unei rezerve solide de proiecte pregătite să primească finanțare europeană și națională în viitor.

Proiectul va fi realizat până la sfârșitul anului 2020 și beneficiază de un buget de două milioane euro din fondul european de dezvoltare regională.

În cadrul Programului Operațional Regional pentru perioada 2014-2020 mai sunt încă disponibile fonduri de 110 milioane EUR euro pentru sprijinirea activităților de cercetare legate de specializarea inteligentă și de transferul de tehnologie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: