5 august, 2019

​Mai multe regiuni din partea de nord a Bulgariei au fost declarate zone calamitate de ,,pesta porcină africană”, iar autoritățile de la sudul Dunării au luat măsuri pentru limitarea răspândirii acesteia.

”În acest sens, autorităţile bulgare interzic importurile de materii prime și / sau produse alimentare de origine animală care conțin carne de porc sau diferite alte produse din porc, cu excepția cazului în care acestea sunt însoțite de o documentație veterinară corespunzătoare”, informează Poliția de Frontieră Română.

Din cauza acestor măsuri, timpul de așteptare la intrarea în Bulgaria, prin punctul de la Giurgiu, a urcat la peste 40 de minute, la punctul Negru Vodă timpul de așteptare este de aproximativ o oră, iar la restul punctelor de trecere spre Bulgaria se așteaptă sub jumătate de oră, potrivit datelor Poliției de Frontieră.

Schimb de replici între cele două capitale


Anunțul de luni al autorităților bulgare vine după ce premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat săptămâna trecută că turiștii români sunt principalii responsabili ai răspândirii accelerate a virusului Pestei Porcine Africane.

„Sunt convins că pesta porcină a fost adusă de turiștii români. 57.000 de mașini trec din România zilnic pe podul peste Dunăre. Turiștii vin, mănâncă, aruncă. Nu avem ce să face”, a declarat Borisov, potrivit ziarului local „Sega”.

Zeci de mii de români merg, în fiecare vară, în stațiunile din Bulgaria.

Ministerul român de Externe a reacționat sâmbătă, amintind Sofiei că turiștii de la nordul Dunării au o contribuție importantă al PIB-ul Bulgariei:


Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru a răspunde la afirmațiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea și dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiștii români, mai ales în condițiile în care acestia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei.

Reamintim că aproximativ 85,5% din toate focarele de pestă porcină înregistrate anul acesta în Europa au fost în România, conform celor mai recente date de pe site-ul european de monitorizare.

E o dovadă că autoritățile nu par capabile să stopeze sau măcar să controleze epidemia izbucnită anul trecut.

Ultimele informații făcute publice de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), de pe 24 iulie, arătau că Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 140 de localități din 20 de județe, cu un număr de 416 focare.

Până acum, au fost stinse 1.246 de focare și au fost eutanasiați 372.325 de porci afectați de boală.

De asemenea, au fost despăgubiți 8.778 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 252.287.710 de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: