Guvernul a adoptat joi o hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis privind construirea, amenajarea şi dotarea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.
În noiembrie 2018, Ion Țiriac anunța public că vrea să se implice în dezvoltarea sportului în România și că ar fi interesat, de exemplu, să construiască grădinițe cu program sportiv.
În luna decembrie 2018, Eugen Teodorovici și Darius Vîlcov au prezentat noi obiective de guvernare, inclusiv un program de investiții – ”gROwth”- în grădinițe cu profil sportiv. Întrebat dacă a discutat despre această schemă cu Ion Țiriac, Darius Vâlcov, consilierul premierului, a admis: „Unele idei le-am discutat”.
„A fost adoptată hotărârea de Guvern privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis privind construirea, amenajarea şi dotarea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv. Este vorba despre programul guvernamental ‘Investim în copii, investim în viitor’, un program ce beneficiază de o schemă de ajutor de minimis ce se va derula până la 31 decembrie 2020 cu o alocare multianuală de 2, 35 miliarde de lei. Proiectele care vor beneficia de acest ajutor trebuie să îndeplinească mai multe condiţii printre care: clădirile în care se vor organiza aceste grădiniţe pot fi construcţii noi sau existente care urmează a se moderniza şi amenaja, dar să nu fi funcţionat ca o creşă sau o grădiniţă în ultimii 5 ani, clădirea să fie dimensionată pentru cel puţin 2 săli de grupă standard, cu toate facilităţile necesare, să îndeplinească standarde de construcţie, de dotare generală şi sportivă, de personal de specialitate şi echipamente sportive, să existe un număr de minimum 10 angajaţi aferenţi proiectului pe perioada de funcţionare a grădiniţei, atât personal de specialitate, cât şi personal de deservire”, a spus Nelu Barbu la finalul şedinţei de Guvern.
El a adăugat că beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat trebuie să menţină cel puţin 10 ani activitatea în grădiniţe de la data obţinerii autorizaţiei de funcţionare, nivelul maxim al ajutorului de minimis acordat fiind de până la 100% din valoarea totală a proiectului finanţat, dar nu mai mult de 500.000 de euro.
De asemenea, se acordă garanţii de până la 50% din valoarea creditului contractat de investitor. Bugetul acestei scheme de ajutor de minimis este prevăzut în bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.