Comisia parlamentară de control SRI îl acuză pe George Maior că ar fi săvârșit acte de „poliție politică” în perioada în care a condus acest serviciu secret.
Printre cei vizați s-ar afla actualul director SRI, Eduard Hellvig, și președintele Klaus Iohannis, scrie Newsweek România.
Acuzația apare în raportul Comisiei de control a activității SRI ce a fost finalizat marți:
[George Cristian Maior, fost director SRI în perioada 2006- ianuarie 2015] a încălcat legislația care reglementează activitatea instituției pe care a condus-o și a angajat instituția în acțiuni reprobabile, care au lezat interesele partidelor politice, sau ale persoanelor fizice sau juridice. Aceste elemente se circumscriu unor acțiuni de poliție politică, menite să afecteze grav procese democratice, în beneficiul propriu și personal, pentru a obține influență politică nelegitimă, în vederea obținerii funcției de prim-ministru al României, în eventualitatea câștigării alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta.
Fostul director al SRI, acum ambasadorul României în SUA, s-ar fi implicat în campania electorală dinaintea alegerilor prezidențiale din 2014 împotriva lui Klaus Iohannis, contracandidatul lui Victor Ponta.
Deputat USR: Nu există nicio probă pentru o acuzație atât de gravă
Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, membru în Comisia comună pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, consideră că raportul privind colaborarea dintre SRI și Agenția Națională de Integritate este superficial, nedocumentat și nu conține nicio probă factuală pentru a susține gravele acuzații aduse.
Declarațiile lui Lucian Viziteu:
Majoritatea PSD-ALDE din comisia de control SRI comite un abuz de putere fără precedent atunci când face acuzații extrem de grave fără a prezenta nicio probă! Majoritatea PSD-ALDE îl acuză pe ambasadorul român la Washington că făcea poliție politică fără nicio probă! Printr-un singur document, PSD-ALDE aruncă cu mizerii atât asupra diplomației românești, cât și asupra celor care lucrează în sistemul românesc de securitate (…)
Singura nemulțumire a celor de la PSD-ALDE față de Serviciul Român de Informații se datorează faptului că această instituție a fost extrem de activă în lupta împotriva corupției. Acest lucru a făcut ca majoritatea din comisie să nu își dorească niciodată să facă un control real, democratic, asupra activității SRI, ci doar să acționeze în interesul liderilor politici condamnați sau trimiși în judecată, precum Liviu Dragnea, Darius Vâlcov ș.a (…)
Regret faptul că domnul Manda părăsește comisia pentru un job la Bruxelles fără ca în acești aproape doi ani să fi încercat măcar să vadă cum este să faci un control real la SRI. Sper ca următorul președinte al comisiei să fie mai interesat de un control real decât de spectacole mediatice.
Coaliția așteaptă demiterea lui George Maior
Coaliția de guvernare a cerut de mai multe ori rechemarea în țară a lui George Maior, dar Teodor Meleșcanu a refuzat demiterea acestuia, ceea ce a provocat nemulțumirea lui Călin Popescu Tăriceanu, șeful pe liniea politică al minsitrului de Externe.
„E clar că niște rotițe nu funcționează cum ar trebui. Domnul Meleșcanu mi-a dat o explicație care nu mi-a plăcut. După audierea lui Maior la Comisia de politică externă, Comisia a făcut o scrisoare în care dădea recomandare să fie rechemat, având în vedere chestiunile de ordin politic, nerealizările lui Maior (…)
Domnul Meleșcanu a plimbat scrisoarea pe la minister și a dat-o unei Comisii de disciplină și etică. I-am spus că acolo la comisie trebuie să constați alte lucruri, că a venit beat la volan, dar aici nu discutăm de o problemă de ordin administrativ. E o problemă mai gravă, politică”, a explicat președintele Senatului, marți seară, la TVR 1.