Guvernul britanic a reușit printr-un artificiu tehnic să îl convingă pe președintele Camerei Comunelor să supună pentru a treia oară la vot acordul Brexit. Parlamentarii britanici urmează să voteze doar o parte a acordului, ”Tratatul retragerii”, şi să excludă ”Declaraţia politică” cu privire la viitoarea relaţie cu Uniunea Europeană.
”Moţiunea este nouă, substanţial diferită, în conformitate cu condiţiile impuse”, a declarat președintele John Bercow, care anunța săptămâna trecută că acordul nu mai poate fi votat în Cameră pentru un vot multiplu asupra aceluiași text de lege contravine normelor legislative.
Aprobarea textului în Parlament îi va oferi Londrei ”în ultimul ceas” o amânare a datei Brexitului până la 22 mai – cu o zi înaintea alegerilor europene.
Theresa May şi-a asigurat colegii de partid, miercuri seara, că își va da demisia din funcție dacă acordul este ratificat de parlament.
Fostul ministru de Externe Boris Johnson, rivalul Theresei May şi un fervent apărător al unui Brexit fără acord, a anunţat că îi susţine textul. Iar potrivit unei numărători efectuate de tabloidul The Sun, numărul ”rebelilor” conservatori ar fi scăzut la 16.
Însă, pentru ca a treia încercare să aibă succes, May are nevoie de susţinerea parlamentarilor DUP, de care depinde slaba sa majoritate absolută în Parlament. Toţi ochii sunt aţintiţi aşadar asupra micului partid nord-irlandez, care a repetat miercuri că nu cooperează.
Brexitul urma să aibă loc vineri, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), dar liderii europeni au acordat pe 21 martie Londrei o amânare cu două opţiuni: fie acordul Brexitului este adoptat săptămâna aceasta, iar data retragerii britanice este amânată la 22 mai, fie acordul este respins, iar Brexit are loc la 12 aprilie, dacă Londra nu prezintă o alternativă viabilă şi nu cere în baza acesteia o nouă amânare.