Camera Comunelor începe miercuri, de la ora 7 seara (ora locală- n.red.), cu 52 de ore înainte de data-limită stabilită inițial pentru ieșirea din UE, votul asupra planurilor alternative Brexit. Nimeni nu crede însă ca parlamentarii se vor descurca mai bine decât Theresa May.
Cu două ore înainte să înceapă discuțiile din Camera Comunelor, scrie Politico, premierul Marii Britanii, care încă mai luptă pentru acordul pe care l-a agreat împreună cu oficialii UE, participă la o reuniune privată a grupului parlamentar conservator pe fondul speculațiilor că ar putea promite colegilor parlamentari demisia sa în cazul în care aprobă acordul Brexit.
Rezultatul discuțiilor va influența hotărâtor cum, când, eventual dacă Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană. În situația în care în Camera Comunelor nu va exista majoritate în favoarea acordului Theresei May, orice, începând cu hard Brexit și terminând cu niciun Brexit, va fi posibil.
Consiliul European de săptămâna trecută a decis să aștepte până pe 29 martie ca parlamentul britanic să ratifice acordul Brexit. Dacă se întâmplă asta, atunci data Brexit se mută la 22 mai 2019.
Alternativele oferite Marii Britanii sunt: ieșirea fără acord la data de 12 aprilie sau acordarea unei noi amânări, mai lungi, cu condiția ca alegerile europarlamentare să fie organizate și în Regat.
Potrivit informării pentru presă oferite miercuri de Camera Comunelor, parlamentarii urmează să primească un buletin de vot pe care vor fi încrise mai multe propuneri alternative Brexit, selectate de președintele Camerei Comunelor, John Bercow, dintre cele formulate de către parlamentari.
(Citiți și: Ce variante pregătește Camera Comunelor în speranța că poate debloca procesul Brexit)
Aceștia vor avea la dispoziție 30 de minute pentru a bifa ”Da” sau ”Nu” pentru fiecare dintre propuneri. Votul începe la ora locală 19.00, rezultatul urmând să fie anunțat la ora locală 21.00. O listă a voturilor fiecărui parlamentar va fi publicată la scurt timp după anunțarea rezultatului.
Parlamentarii pot vota în favoarea mai multor propuneri.
După anunțarea rezultatelor, parlamentarii britanici își vor acorda ”o perioadă de reflecție asupra rezultatului”, după care se vor întoarce asupra subiectului luni, 1 aprilie, când se organizează din nou un vot asupra propunerilor alternative Brexit.
Asta înseamnă că Londra ignoră termenul-limită de 29 martie până la care UE așteaptă ratificarea acordului.
Guvernul nu este convins că parlamentul va reuși să decidă cu majoritate confortabilă asupra unei alternative viabile, un membru marcant al guvernului exprimând chiar frustrare că parlamentarii nu înțeleg regulile de bază ale negocierii, inclusiv faptul că fără un acord nu va mai exista nicio perioadă de tranziție.
Chiar dacă parlamentarii vor fi capabili să găsească majoritatea stabilă care să susțină un plan alternativ, problema nu va fi deplin soluționată- premierul May și ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, au anunțat că nu sunt dispuși să accepte propuneri care contravin poziției Partidului Conservator.
Parlamentul nu poate forța anul acesta căderea guvernului- potrivit regulamentului, opoziția nu poate depune decât o singură moțiune de cenzură pe an împotriva guvernului. Theresa May a supraviețuit deja politic unei moțiuni, votate la data de 15 ianuarie- votul a fost unul destul de strâns: 325 la 306, lipsind 12 voturi ca moțiunea de cenzură să fie adoptată.