24 martie, 2019

România îşi va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a anunţat duminică premierul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită privată în SUA.

„Președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român.

Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPE că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului” (subl. red.),  a declarat Viorica Dăncilă.


Prim-ministrul a făcut afirmaţia duminică, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii, unde ea efectuează o vizită de câteva zile.

(Citiți și: ”Premierul Viorica Dăncilă pleacă în SUA la Conferinţa grupului de lobby Comitetul Americano-Israelian”)

Toamna trecută, ambasadorul palestinian la Bucureşti declara la RFI că a primit asigurări ferme de la Cotroceni și MAE că România nu își mută ambasada din Israel, după cum anunţa în mai liderul PSD, Liviu Dragnea.

Contextul: extern și intern

Subiectul relocării reprezentanței diplomatice a României în Israrel a generat un conflict între președintele Iohannis și Guvern, după ce Liviu Dragnea a anunțat la tv că urmează un memorandum care să prevadă mutarea ambasadei. Șeful statului nu a fost informat în prealabil despre memorandumul discutat în Guvern.

(Citiți și: ”Teodor Meleșcanu: Analiza privind ambasada din Israel e finalizată. Am pus argumentele pro și contra, nu noi decidem”)

Important de menționat este că statele UE se opun mutării ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim, iar SUS a luat această decizie sub administrația Trump. 


Pe acest subiect, în România au fost controverse dure între președintele Klaus Iohannis pe de o parte și PSD și Guvern, anul trecut.

Şeful statului a acuzat că o astfel de decizie ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional, în vreme ce titularul politicii externe românești este președintele.

Preşedintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, reiterează faptul că poziţia constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea <<soluţiei celor două state>>, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor. Preşedintele României reafirmă faptul că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie„, a transmis preşedintele în vara anului trecut

O analiză pe această temă a fost finalizată de MAE la sfârşitul anului 2018.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală pe numele premierului Dăncilă, pentru înaltă trădare, având la bază decizii care îi depășesc atribuțiile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: