Alianța USR-PLUS cere președintelui Klaus Iohannis ca în 26 mai, când vor fi alegeri europarlamentare, să inițieze organizarea unui referendum pe justiție, a declarat liderul USR, Dan Barna.
Momentul ar oferi „oportunitatea ca România să fie scoasă din acest blocaj de doi ani și jumătate de luptă pe justiție”, a spus politicianul.
Judecătorii Curții Constituționale au decis miercuri că poate fi organizat un referendum în ziua alegerilor europarlamentare, după ce coaliția majoritară a scos din lege prevederea ce permitea acest lucru. Ei au admis parțial solicitarea de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis.
Prevederea declarată neconstituțională (introdusă în Legea privind alegerile europarlamentare), care va trebui eliminată:
Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local.
„Alianța USR-PLUS are toată încrederea că președintele României va demara acest referendum care ar scoate România din cei doi ani și jumătate de luptă pe justiție pe care ne-o servesc Liviu Dragnea și PSD. În acest moment avem toate șansele ca pe 26 mai românii să poată să voteze nu doar pentru alegerile europarlamentare, dar și la un referendum pe justiție sau pentru fără penali în funcții publice”, a declarat Dan Barna, în Parlament.
La sfârșitul lunii ianuarie 2017, președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o declarație de la Palatul Cotroceni, că va începe demersurile privind organizarea unui referendum pe tema grațierii și a modificării legislației în materie penală.
Procedura pentru referendum național:
- formal, șeful statului a declanșat procedura prin anunțul televizat din 23 ianuarie 2017
- punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României a fost deja exprimat, în februarie 2017, dar procedura putea continua și dacă avizul (privind strict legalitatea procedurii) nu sosea în 20 de zile
- urmează ca președintele să stabilească, prin decret, întrebările
- perioada de campanie este de 30 de zile, similară celei pentru alegeri parlamentare
- pentru a fi validat, este nevoie de participarea la scrutin a cel puțin 30% ( de la 50%) din alegătorii înscriși pe liste, iar procentul voturilor valabil exprimate să fie de cel puțin 25% din numărul celor înscriși în listele permanente.