Comisarul European responsabil pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, a menționat, pentru CursDeGuvernare.ro, că impredictibilitatea politicilor fiscale din Româia are efecte negative pentru mediul de afaceri. Acesta a mai comentat care sunt riscurile aduse de măsurile fiscale recent adoptate (Ordonanța 114).
În România au fost constatate dezechilibre macroeconomice, arată Raportul de țară pe anul 2019, publicat miercuri, 27 februarie; care conține o analiză în profunzime a unei serii de indicatori.
În acest context, Comisarul European Pierre Moscovici a explicat pentru CursDeGuvernare care sunt aspectele cele mai problematice sesizate în România, legat de guvernanța economică și fiscală:
„Credem că politicile fiscale în România sunt abordate într-un mod extrem de impredictibil. Acest lucru face rău mediului de afaceri, face rău deciziilor de investiții. De asemenea, România a făcut progres limitat în îndeplinirea recomandărilor specifice de țară. Legat de pașii următori, sperăm că aceste aspecte vor fi corectate.”, a spus Moscovici.
Întrebat cum comentează faptul că nu au existat consultări cu mediul de afaceri și alte grupuri relevante, înainte de adoptarea măsurilor din OUG 114, acesta a răspuns:
„Voi spune numai că măsurile, în această formă adoptată – Ordonanță de Urgență – riscă să aibă un impact negativ substanțial asupra economiei României și pentru perspectivele viitoare și stabilitatea financiară. Este o cale riscantă.”
Moscovici a dorit să puncteze și alte aspecte relevante: „Romania are o creștere economică puternică, dar totodată a înregistrat deviație semnificativă începând cu primăvara anului 2017. Va fi evaluată în această primăvară conformarea cu cele mai recente recomandări ale Consiliului; de asemenea este prognozată creșterea datoriei publice, la 35% din PIB – totuși, este încă sub 60% (indicatorul de referință).”
Comunicatul de presă al Comisiei Europene unde sunt menționate dezechilibrele economice constatate în România poate fi consultat aici.
Moscovici a mai făcut o serie de alte comentarii pe marginea concluziilor publicate miercuri, 27 februarie, în pachetul Comisiei Europene ce cuprinde Rapoartele de țară, dar și o evaluare de ansamblu a situației economice a Uniunii.
Moscovici a fost întrebat de jurnaliști cum comentează faptul că în unele țări creșterea economică este în scădere, în contextul în care evaluarea generală a Comisiei este una pozitivă, pentru UE.
„Nu suntem nepărat fericiți. Dar să ne uităm în urmă, la situația pe care am preluat-o atunci când și-a început această Comisie mandatul – UE abia își revenea după criză: creșterea ere în jur de zero, mai degrabă stagnare, deficitele erau crescute. Acum, vedem creștere economică peste tot în Europa, rata șomajului și deficitele publice sunt în scădere. Așadar, nu suntem neapărat fericiți, dar obiectiv vorbind, lucrurile stau mult mai bine. De ce să nu spunem asta?”
Moscovici a admis faptul că sunt și țări unde creșterea încetinește, dar a explicat că acest lucru este este logic, conform teoriilor ciclurilor economice. „Europa a crescut în ultimii ani într-u ritm care este mult mai alert decât potențialul său, acum ne apropiem de ritmul potrivit cu potențialul său, aceasta este o abordare realistă.”
Pe de altă parte, nu pot fi ignorate tensiunile sociale și discrepanțele care se adâncesc între anumite categorii sociale.
„Un alt lucru pe care nu pot să îl ascund este că am trecut de la o criză econpmică la o criză politică . Lucru care, de asemenea, este logic, fiindcă au rămas răni și cicatrici după criză.
Moscovici a mai fost întrebat dacă există două Europe, una care este descrisă în aceste cifre și una care se vede în statele membre, unde sunt oameni în stradă, precum în Franța, Italia, Germania?
„Există o singură Europă”, a spus acesta, „dar care are structurile ei, diviziunile ei. Vom avea alegeri în câteva luni, nu putem anticipa ce se va întâmpla, însă vedem cu toții că naționalismul este în creștere, că populiștii sunt în creștere, la fel și extrema dreaptă, dar desigur că ne așteptăm ca toate acestea să aibă și o limită. Chiar dacă, să spunem, toate aceste grupări de orientare anti-europeană ar obține 30%, de fapt trebuie să sublinem faptul că 70% dintre voturi nu sunt anti-europene.”
Moscovici a sublinat din nou că Europa a depășit criza economică, dar suntem în criză politică, faptul că există inegalități creează tensiuni, oamenii doresc ca vocea lor să fie auzită.
„Aceste aspecte trebuie abordate, dar aceasta este politică, aici nu mai este vorba despre cifre. Desigur, pe cifre sărăcia scade, însă pe de altă parte discrepanța dintre cei care sunt bogați și cei săraci este în creștere și este un aspect greu de suportat pentru anumite categorii.
Deci nu este nicio contradicție între ceea ce vedem pe cifre și ceea ce resimt oamenii. Avem aceste Inegalității sociale, dar totodată situația economică per ansamblu a UE se îmbunătățește.”