22 ianuarie, 2019

Comisia Europeană a amendat marți Mastercard cu 570,6 milioane de euro, pentru că a încălcat regulile concurenței și a general astfel „creșterea artificială a costurilor de plată cu cardul, în detrimentul consumatorilor și comercianților din UE”, anunță un comunicat al executivului UE.

Mastercard a coperat cu Comisia și a recunoscut faptele, astfel încât amenda a fost redusă cu 10%.

Comisia a ajuns la concluzia că Mastercard a „îngrădit accesul comercianților la serviciile transfrontaliere de plată cu cardul”, făcându-se vinovată de abuz de poziție dominantă.


Bruxellesul și-a comunicat în iulie 2015 acuzațiile la adresa americanilor de la Mastercard, al doilea mare sistem de plăți cu cardul în Spațiul economic european (UE plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein).

Plățile cu cardul joacă un rol-cheie pe piața unică, atât pentru tranzacțiile interne, cât și pentru plățile transfrontaliere sau prin internet. Mai mult de jumătate din plățile non-cash sunt efectuate prin card.

Atunci când un consumator utilizează un într-un magazin sau online, banca comerciantului cu amănuntul plătește o taxă denumită „comision interbancar” băncii deținătorului cardului („banca emitentă”). Banca comerciantului transferă această taxă către comerciantul cu amănuntul care îl include, ca pe orice alt cost, în prețul final, care este suportat nu numai de utilizatorii de carduri.


Regulile Mastercard au obligat băncile să aplice taxele interbancare ale țării în care se afla distribuitorul.

Înainte de 9 decembrie 2015, data la care a intrat în vigoare un regulament european care introducea plafoane pentru aceste comisioane interbancare, ele variau semnificativ de la o țară la alta.

Mastercard a precizat că a „provizionat în trimestrul IV din 2018 o sumă echivalentă cu această amendă”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: