Secretarul de stat american al Energiei, Rick Perry, cere Ungariei și vecinilor săi să respingă proiectele de gazoducte rusești, acuzând că Moscova dorește să-și consolideze prin intermediul acestora controlul asupra Europei Centrale și de Est.
Diversificarea energetică va fi crucială pentru această regiune, ținând cont că Rusia a mai folosit și în trecut energia ca pe o armă, a spus Rick Perry, citat de Reuters.
“Russia se folosește de proiectele Nord Stream 2 și decTurkish stream pentru a încerca să-și consolideze controlul asupra securității și stabilității din Europa Centrală și de Est,” a avertizat secretarul de stat american, în timpul unei vizite în Ungaria.
Minsitrul de Externe Peter Szijjarto a declarat că Turkish stream, gazoductul aflat în construcție care va lega Rusia de Turcia, este o veste bună pentru Ungaria, pentru că una dintre ramurile acesteia, cu o capacitate de cinci sau șase miliarde de metri cubi, va aduce gaze naturale la frontiera de sud pe o nouă rută.
Ungaria este în mare măsură dependentă de gazele din Rusia, aduse acum prin Ucraina.
Legăturile în domeniu dintre cele două țări sunt însă mai strânse, Rusia construind în Ungaria o cnetrală nucleară.
Budapesta dorește să achiziționeze gaze lichefiate americane din Croația sau gaze din Marea Neagră, dar în acest ultim caz nu a fost construit gazoductul, încă.
Polonia – contract pe 24 de ani pentru gaze lichefiate din SUA
Compania naţională de petrol şi gaze naturale din Polonia a semnat săptămâna trecută un contract acord pe cinci ani pe 24 de ani pentru a importa gaze naturale lichefiate din SUA.
PGNiG a anunțat afacerea cu Cheniere Energya în cadrul unei ceremonii la care au participat președintele polonez Andrzej Duda și secretarul de stat pentru energie, Rick Perry.
Înțelegerea este în beneficiul ambelor părți, cât timp Polonia dorește să-și reducă dependența de gazele naturale rusești, iar SUA va avea posibilitatea să exporte mai mult.
“Este o zi mare pentru Europa,” a Rick Perry, și un exemplu pentru toată Uniunea.
Președintele polonez a declarat că tranzacția va asigura securitate energetică pentru țara sa și reflectă “un adevărat parteneriat transatlantic.”
Este al doilea mare contract semnat în ultimele luni de Polonia pentru gaze lichefiate americane. În urmă cu aproape un an, PGNiG a semnat un contract pe cinci ani cu o altă companie americană – Centrica LNG Co. Ltd.