4 octombrie, 2018

Pentru a recâștiga încrederea cetățenilor înainte de alegerile europene din mai 2019, Curtea Europeană a Auditorilor recomandă o corelare a așteptărilor cu rezultatele în ceea ce privește utilizarea Bugetului UE. Instituția a constatat că mai puțin de 15% din fondurile disponibile la nivel comunitar au fost cheltuite în ultimul an.

”Suntem un pic cam temători”, afirmă Klaus-Heiner Lehne (foto), președintele Curții, în legătură cu acest fenomen.

Bugetul UE reprezintă în acest moment 1% din PIB-ul statelor membre, iar Comisia Europeană și Parlamentul suplimentează permanent lista de priorități ce trebuie finanțate din acest buget.


Problema sesizată de auditori este că, în timp ce provocările se înmulțesc, statele membre nu reușesc să își îmbunătățească gradul de utilizare a fondurilor disponibile.

Klaus-Heiner Lehne spune, citat de Euractiv, că UE nu are voie să provoace ”o inflație de promisiuni” în condițiile în care statele membre nu sunt capabile să folosească fondurile disponibile.

În următoarele luni, statele membre și Parlamentul negociază structura viitorului cadru financiar multianual al Uniunii.

Curtea Europeană a Auditorilor a publicat joi auditul cheltuielilor din fonduri europene, constatând pentru al doilea an consecutiv că erorile în utilizarea acestor fonduri sunt nesemnificative în ansamblu.


Una dintre marile probleme ale utilizării fondurilor comunitare rămâne însă discrepanța semnificativă între nivelul înalt al angajamentelor și volumul scăzut al plăților efective.

Diferența constatată de auditori în analiza anului 2017 este de 267,3 miliarde euro plăți restante.

În exercițiul financiar precedent, oficialii UE au luat decizia să lase statelor membre posibilitatea să continuie  încă trei ani să trimită la Bruxelles solicitări de plată (așa-numita fazare de proiecte). ”Nu așa ar trebui să arate un buget multianual”, avertizează Klaus-Heiner Lehne.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: