2 august, 2018

OMV Petrom (SNP) va decide în 2018 continuarea investiției în exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră în funcţie de condiţiile oferite de regimul fiscal, liberalizarea pieței și de capacitatea infrastructurii de transport.

Ne propunem să luăm o decizie finală de investiție în 2018 (în perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, n.r.), aceasta depinzând de regimul fiscal, liberalizarea pieței gazelor și dezvoltarea infrastucturii de gaze naturale”, spune OMV Petrom în raportul rezultatelor pe semestrul 1, emis joi.

Raportul amintește că „autoritățile au indicat în mod public că vor urma clarificări suplimentare” la legea privind activităţile offshore recent aprobată de Parlament, care creşte fiscalitatea în domeniu.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

La votarea legii în Camera Deputaţilor, Christina Verchere (foto), CEO OMV Petrom, spusese că „după ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici ne îndepărtăm de adoptarea unei decizii finale favorabilă de investiție”.

Totodată, operatorul național de transport al gazelor naturale, Transgaz are în plan și racordarea  unui gazoduct de la Marea Neagră la conducata paneuropeană BRUA.

Riscul politic și de reglementare

Raportul semestrial al OMV Petrom include riscul politic și de reglementare printre riscurile care conduc la „principalele incertitudini care pot influența rezultatele Societății” (companiei), alături de riscul de preț al mărfurilor tranzactionabile și riscurile operaționale.

„În privința riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimele luni am observat o serie de inițiative fiscale și de reglementare discutate și/sau implementate. Acest lucru sporește volatilitatea legislativă și influenteață întreg mediul de afaceri, conchide raportul.


Raportul acuză implicit desele schimbări ale propunerilor de modificare a cadrului fiscal și de reglementare. Un cadru „stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore”.

În legea offshore a fost introdusă în ultimul moment și aprobată o prevedere suprinzătoare care limitează la 60% deducerea investiţiilor din veniturile impozabile suplimentare din vânzarea gazelor, în funcție de preț.

Clarificările la care se referă raportul citat privesc faptul că nu sunt luate în considerare decât investițiile curente, care pot fi nesemnficative faţă de cele pe perioade lungi.

Rezultatele pe S1 / 2018

Grupul OMV Petrom (SNP) a raporta un profit net de 1,28 miliarde de lei, în primul semestru din 2018, cu 6% mai mare faţă de perioada similară din 2017.

Tot cu 6% a crescut şi valoarea vânzărilor consolidate, până la 9,851 miliarde de lei, susţinută de preţurile mai mari la ţiţei şi gaze naturale care au crescut de câteva ori mai mult în aceeaşi perioadă.

Rafinăria Petrobrazi a fost şase săptămâni în revizie.

Pierderile financiare nete pe T2 / 2018 s-au dublat faţă de T2 / 2017, până la 135 de milioane de lei, „reflectând în principal cheltuieli cu dobânzi mai mari în legatură cu actualizarea creanţelor şi rezultatul preliminar al unui control fiscal”, spune raportul citat.

Investiţiile companiei au fost de 2,102 miliarde de lei, în creştere cu 130% faţă de primul semestru al anului trecut.

Numărul angajaţilor OMV Petrom este mai mic cu 6%, respectiv 13.421 persoane la finele lunii iunie 2018.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile SNP, Ministerul Economiei are un pachet de 20,64%, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

Valoarea de piață a companiei (capitalizarea de piață la un preț de 0,316 lei/acțiune) este de peste 18,18 miliarde de lei.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: