10 iulie, 2018

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis, marți, la Bruxelles, comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan, că România se opune propunerii Comisiei de a plafona plățile directe în agricultură, în exercițiul bugetar 2021 – 2027.

Măsura a fost concepută de executivul comunitar pentru a favoriza micile ferme și constă în plafonarea plăților la 100.000 de euro pe fermă.

„Guvernul de la București susţine menţinerea bugetului PAC la un nivel comparabil cu cel actual, menționând totodată că România apreciază bunele intenţii ale Comisiei privind simplificarea şi creşterea subsidiarităţii în aplicarea viitoarei politici agricole comune, dar și propunerea de continuare a reducerii decalajului dintre plăţile directe ale fermierilor din diferitele state membre.


Șeful Executivului a precizat că România nu este de acord cu plafonarea, care va afecta grav cele mai competitive ferme din țara noastră”, a transmis Guvernul, într-un comunicat.

De asemenea, menționează comunicatul, Viorica Dăncilă a discutat și despre problemele actuale cu care se confruntă România: pesta porcina africană și inundațiile care afectează mai multe județe.

„Referitor la pesta porcina africană, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a menționat faptul că aceasta a debutat în Polonia și că ia în considerare modalitati de a oferi ajutor țării noastre”, transmite Guvernul.

În ceea ce privește inundațiile, premierul român și comisarul Hogan au convenit că săptămâna viitoare se va discuta cu ministrul agriculturii, Petre Daea, despre ajutorul pe care îl poate oferi Comisia Europeană României.


„Vor fi analizate efectele schimbarilor climatice asupra sectorului agricol în ansamblu, pe lângă inundații urmând a fi luate în considerare și seceta care afectează alte state membre”, transmite Guvernul.

Reamintim că premierul Viorica Dancilă efectuează în perioada 9-10 iulie 2018 o vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, au fost programate discuții cu Corina Creţu, comisar european pentru politică regională, Phil Hogan, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, și Günther Oettinger, comisar european pentru buget și resurse umane. Vizita la Bruxelles a fost organizată în contextul preluării de către țara noastră a președinției Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.

Noile principii anunțate de Comisia Europeană pentru plățile directe din agricultură:

  • Plățile directe către fermieri vor fi reduse începând de la 60 000 euro și plafonate pentru plăți peste 100 000 euro pe fermă. Se vor lua în considerare în totalitate și costurile cu forța de muncă.
  • Fermele mici și medii vor primi un sprijin mai mare pe hectar.
  • Țările vor trebui să rezerve cel puțin 2 % din alocarea lor destinată plăților directe pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri la instalare. Acest sprijin va fi completat prin sprijin financiar pentru dezvoltarea rurală și diferite măsuri de facilitare a accesului la terenuri și la transferul acestora.

Potrivit celui mai recent studiu Eurostat, treime din cele 10,3 milioane de ferme europene se aflau în 2016 în România. Este cel mai mare număr de exploatații agricole dintr-o țară europeană, fără ca România să dețină însă cele mai largi suprafețe cultivate.

Fermele mari (ce dețin peste 50 de hectare) reprezintă doar 0,5 din numărul total al exploatațiilor agricole, însă ele totalizează 51% din terenul agricol al țării.

Cu toate că pe teritoriul său se află 33% din fermele europene, România contribuie cu doar 3,4% în producția standard a UE (producția standard reprezintă valoarea producției corespunzătoare situației medii într-o regiune, UE în cazul de față).

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: