Senatorul UNPR Şerban Mihăilescu a fost achitat definitiv de instanţa supremă, luni, pentru faptele de primire de foloase necuvenite şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în dosarul în care era acuzat de DNA că ar fi primit necuvenit nouă arme de vânătoare, relatează Mediafax.
Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a achitat pe Mihăilescu pentru fapta de primire de foloase necuvenite pe motiv că aceasta nu există, iar pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, deoarece faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
Totodată, instanţa a dispus ridicarea sechestrului de pe şapte arme, puşti de vânătoare.
Mihăilescu, care a fost secretarul general al Guvernului Adrian Năstase, era acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pedeapsa urmând să fie dată ca exemplu şi să-i „inhibe” pe viitorii demnitari.
Procurorul DNA a cerut luni judecătorilor ICCJ condamnarea definitivă a lui Mihăilescu la doi ani de închisoare cu executare.
DNA făcuse recurs împotriva unei decizii a completului de trei judecători al aceleiaşi instanţe, prin care s-a decis, la finalul lui 2011, condamnarea lui Şerban Mihăilescu la un an de închisoare cu suspendare în dosarul armelor de vânătoare.
La termenul de luni al procesului, Mihăilescu a dat o declaraţie în faţa celor cinci magistraţi în care predominant l-a discreditat pe denunţătorul Fănel Păvălache, punând la îndoială calitatea morală a acestuia.
Printre altele, Şerban Mihăilescu le-a arătat judecătorilor că a folosit în permanenţă în regim exclusiv hotelier Vila nr. 5 din Snagov şi că nu a avut niciun fel de beneficiu în urma şederii sale la această vilă de protocol a statului.
Mihăilescu a ţinut să menţioneze că nu a deţinut niciodată cheile de la Vila 5 şi că, în alte rânduri, a folosit şi alte vile, precum 19 sau 10 din acelaşi complex de vile de protocol, de asemenea în regim hotelier.
Instanţa a trecut apoi la pledoariile finale, dând cuvântul procurorului DNA, pentru a-şi susţine contestaţia.
Procurorul le-a arătat judecătorilor că la completul de trei al instanţei supreme au fost reţinute în mod greşit circumstanţe atenuante în sarcina fostului demnitar.
„Pedepsele au fost greşit individualizate, la fel ca şi cuantumul lor. Reţinerea circumstanţelor atenuante s-a făcut în mod greşit. Deşi s-au reţinut ca şi fapte comise primirea de foloase necuvenite şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, instanţa a stabilit doar cinci luni de închisoare cu suspendare pentru prima faptă şi un an cu suspendare pentru a doua. Instanţa a reţinut conduita bună avută de inculpat înainte de săvârşirea faptelor, dar a ignorat o serie de împrejurări ce denotă clar caracterul de pericol public precum calitatea acestuia, suma foloaselor primite în mod necuvenit, dar şi alte aspecte”, a declarat procurorul, în sala de şedinţă.
În decembrie 2011, instanţa supremă l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe Şerban Mihăilescu, în dosarul în care acesta este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu primirea mai multor arme de vânătoare de la fostul său consilier Fănel Păvălache.
Potrivit procurorilor, în perioada 12 aprilie 2002 – 30 mai 2002, deţinând funcţia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Şerban Mihăilescu a primit de la Fănel Păvălache nouă arme de vânătoare, în valoare totală de 264.000.000 lei vechi, după ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta în funcţia de consilier. În perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost deţinute, fără drept, de către Mihăilescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.
Şerban Mihăilescu a fost iniţial trimis în judecată în 10 mai 2006. În 14 aprilie 2008, prin decizie definitivă, ICCJ a decis restituirea la DNA a dosarului pentru îndeplinirea procedurilor legate de procedura specială de urmărire penală aplicabilă miniştrilor. În 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotărârea nr. 8/2009, prin care cerea urmărirea penală a lui Şerban Mihăilescu.