Banca centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de politică monetară cu 300 de puncte de bază, până la 16,5%, pentru a potoli nervozitatea investitorilor și în încercarea opri prăbușirea lirei.
Încrederea investitorii că banca centrală poate ține în frâu inflația de două cifre este afectată de de politica intervenţionistă a preşedintelui Turciei, Tayyip Erdogan, care s-a auto-proclamat „inamicul dobânzilor”, potrivit Reuters.
Președintele turc a declarat săptămâna trecută că intenţionează să obţină o mai mare influenţă asupra deciziilor de politică monetară după alegerile din 24 iunie, amplificând îngrijorările .
Banca centrală a Turciei a luat decizia de majorare a dobânzii într-o reuniune de urgenţă.
„A venit timpul să restabilim credibilitatea politicii monetare şi să redobândim încrederea investitorilor”, a declarat vice-premierul Mehmet Simsek într-un mesaj postat pe Tweeter, cu puţin timp înainte de anunţul Băncii Centrale.
De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut 20% din valoare, iar investitorii se temeau că apropierea alegerilor din iunie va împiedica banca centrală să ia deciziile cuvenite.
După anunţul majorării dobânzii, lira s-a apreciat cu 2% ajungând la 4,5717 lire pentru un dolar la finalul zilei, în condiţiile în care anterior a coborât până la un minim istoric de 4,9290 lire pentru un dolar.
Piața nu este însă pe deplin convinsă că decizia reprezintă o cotitură fundamentală a politicilor în Turcia.
Au fost mai multe decizii de creștere a dobânzii de politică monetară în ultimii ani, iar lucrurile au continuat în aceeași direcție, comentează capital Economics