8 mai, 2018

Vicepremierul Viorel Ștefan (foto) a furnizat marți o serie de date din care reiese faptul că lucrurile stau cu totul altfel decât le-a prezentat, luni, președintele Klaus Iohannis, care a deplâns faptul că Guvernul Dăncilă nu are capacitatea să gestioneze economia țării.

Din cifrele prezentate de vicepremier, statistici oficiale, pe care guvernul și le asumă după cum a precizat Viorel Ștefan, nu reiese neapărat că Guvernul Dăncilă este cel mai performant guvern PSD din 2014 încoace, însă cu siguranță este mai bun – avea să repete de câteva ori vicepremierul aparent fără motiv – decât cel care a condus România în 2016.

Asemenea ministrului Rovana Plumb, și vicepremierul s-a raportat în permanență la guvernul Cioloș, fără ca în socotelile guvernamentale să apară în vreun fel situația că în T1 din 2016 guvernul a trebuit să facă față scăderii abrupte a TVA de la 24 la 20% de la 01 ianuarie 2016, făcută de către guvernul Ponta. 


Atât președintele Klaus Iohannis cât și vicepremierul Viorel Ștefan au folosit date din aceeași sursă: Ministerul de Finanțe.

Și totuși, unul manifestă îngrijorare iar celălat optimism. Paradoxul e simplu de explicat: fiecare folosește un alt sistem de referință:

  • Președintele a analizat datele oficiale din primul trimestru, adică din primele 3 luni, vicepremierul a prezentat date, la fel de oficiale, înregistrate în primele 4 luni
  • Klaus Iohannis a comparat realizările cu programatul, Viorel Ștefan a raportat realizările la perioada anterioară similară

Și de aici, diferențe.

Din care una, esențială: în luna aprilie și-au plătit taxele pe T1 companiile care au obligația să o facă nu lunar, ci trimestrial, ceea ce conferă întregului ansamblu un accent conjunctural. 


Diferențele se  amplifică mai ales în fața realității că primele luni ale anului 2018 sunt, în premiera ultimilor ani, pe deficit.

Datele prezentate de vicepremierul Viorel Ștefan sunt:

  • La capitolul venituri bugetare, în primele 4 luni ale anului 2018 au fost realizate încasări totale de 89,6 miliarde lei. Raportat la perioada similară din 2017, asta înseamnă +11,8%. E vorba de venituri realizate de ANAF și din alte operațiuni care nu sunt gestionate de ANAF. Trendul în realizarea veniturilor bugetare: o comparație a realizărilor din perioada 2014-2018 arată că singurul an în care s-a înregistrat o cădere a veniturilor la bugetul general consolidat a fost 2016, când s-a înregistrat scădere cu 4,4% față de 2015
  • Evoluția veniturilor în corelație cu evoluția creșterii economice. Observăm că la o creștere economică de 6,9% în 2017, veniturile realizate cresc cu 12,5%. Din nou, observăm că singurul an care se abate de la trendul crescător este anul 2016. Pe fondul unei creșteri de 4,8%, atunci am înregistrat o cădere a veniturilor bugetare cu 4,4%.
  • Sigur, determinantă este performanța ANAF. Tocmai de aceea, iată evoluția veniturilor realizate de ANAF în primele 4 luni din 2018, comparativ cu primele 4 luni din 2017. Observăm: ianuarie +8,8%, februarie +17,4%, martie +5,4%, aprilie +17,2%. Concluzia este evidentă- în interiorul ANAF lucrurile merg spre bine.
  • Totalul veniturilor realizate, colectate de ANAF în primele 4 luni ne arată un plus de 11,8% față de perioada similară din 2017. Sigur, ANAF lucrează în baza unui program, este deci corect să vedem și dacă au fost atinse țintele programate. Iată situația, în fiecare dintre aceste 4 luni, ANAF și-a depășit ținta programată, cu o singură excepție, în luna martie – 6,3% față de programat. Fac însă o precizare: nerealizarea din martie se datorează faptului că în acea perioadă s-au întors în economie, s-a rambursat TVA agenților economici aproape un miliard de euro. Efectele pozitive în economie se vor vedea mai târziu.
  • Totalul veniturilor colectate de ANAF în primele 4 luni, comparativ cu 2017, arată un plus de 1,4%,  venituri totale 76,5 miliarde lei. Să privim și structura veniturilor- la impozit pe venit am încasat mai puțin cu 18,2%, să nu uităm însă că a scăzut, de la 16 la 10% cota de impozitare a veniturilor...
  • Ar trebui să privim și situația contribuțiilor sociale, unde la 4 luni există un plus 33,6% față de perioada similară 2017. Am mai văzut îngrijorare cu privire la accize și TVA. Încasările din accize sunt +14,7%, mult față de ceea ce a generat creșterea consumului, iar la TVA, mai puțin spectaculos, dar +1,1%.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: