3 mai, 2018

Președintele Klaus Iohannis a cerut joi Parlamentului să reexamineze două proiecte trimise la promulgare: modificările aduse Legii de organizare și funcționare a televiziunii și radioului public și modificările privind numirea și demiterea conducerii ANCOM.

În ceea ce privește primul proiect, modificările vizează alegerea membrilor Consiliilor de administrație cu votul majorității parlamentarilor prezenți.

”Legea pentru modificarea art. 19 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune vizează, pe de o parte modificarea dispozițiilor referitoare la numărul de voturi necesar desemnării în Parlament a membrilor Consiliului de administrație al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv Societății Române de Televiziune, iar pe de altă parte majorarea numărului de propuneri de care dispun grupurile parlamentare reunite din cele două Camere în cadrul consiliilor de administrație ale celor două societăți. Aceste intervenții legislative ridică însă probleme atât sub aspectul corelării cu celelalte dispoziții ale Legii nr. 41/1994, cât și în ceea ce privește claritatea și predictibilitatea normelor, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de către Parlament”, se arată în cererea de reexaminare.


Potrivit noilor dispoziții ale alin. (1) al art. 19, membrii Consiliului de administrație al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune vor fi desemnați prin votul majorității deputaților și senatorilor prezenți.

”Noua majoritate prevăzută de legiuitor la numirea membrilor consiliilor de administrație a celor două societăți ar trebui avută în vedere și în ceea ce privește demiterea acestora, în caz contrar Parlamentul va numi aceste consilii cu votul majorității parlamentarilor prezenți, în timp ce pentru demiterea acestora va fi nevoie de majoritatea din totalul deputaților și senatorilor”, mai avertizează șeful statului.

Cererea de reexaminare poate fi consultată AICI-LINK.

În ceea ce privește arbitrul pieței telecom, ”observăm că întreaga putere executivă (atât Guvernul, cât şi Președintele României) este eliminată din cadrul procedurii de numire a conducerii ANCOM, ceea ce determină un dezechilibru între puterile statului în ceea ce privește atribuțiile legate de propunerea, numirea și controlul care vizează o autoritate administrativă autonomă precum ANCOM”, se arată in cererea de reexaminare.


”Modificările succesive și cu soluții juridice radical diferite în privința modalităţii de numire a conducerii ANCOM au creat instabilitate și imprevizibilitate legislativă, afectând funcţionarea instituţiei, cu efecte directe asupra independenţei sale.” argumentează în plus președintele.

Cererea de reexaminare poate fi consultată AICI-LINK.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: