25 mai, 2012

DNA a început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Adrian Grăjdan. Acesta este cercetat pentru „favorizarea infractorului” – potrivit unui comunicat al DNA.

Adrian grăjdan a fost numit în urmă cu o săptămână în funcţia de inspector-şef al ISC, odată cu trecerea Inspectoratului din subordinea Ministerului dezvoltării în subordinea premierului Victor Ponta. Din această poziţie, Adrian Grăjdan a emis la 4 zile de la numirea în funcţie, o adresă către Inalţa Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care anunţa că ISC nu se mai constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciilor, în dosarul „Trifeul calităţii” în care Adrian năstase a fost condamnat iniţial la 2 ani de închisopare cu executare. Rechizitoriul procurorilor acuza un prejudiciu de circa 64 de miliarde de lei vechi, iar instituţia ceruse iniţial despăgubiri mai mari decât cel din rechizitoriu.

Decizia lui Adrian Grăjdan a declanşat un scandal mediatic, iar premierul Victor Ponta l-a demis a doua zi pentru „comportament inadecvat”.

Comunicatul DNA:


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează acte de urmărire penală față de CONSTANTIN-ADRIAN BALABAN GRĂJDAN – inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcții (la data săvârșirii faptelor), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de favorizare a infractorului.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale întocmite de procurori,

La data de 22 mai 2012, învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan, cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne privind circuitul documentelor și fără a avea avizul vreunei direcții din cadrul ISC, a întocmit, a semnat și a transmis la Înalta Curte de Casație și Justiție o adresă prin care renunță, în numele instituției, la pretențiile civile în dosarul 2470/1/2012, în condițiile în care, în respectivul dosar, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) se constituise parte civilă în proces încă din faza de urmărire penală, iar la termenul din data de 16 mai 2012, ISC își majorase pretențiile civile la suma de 75.5 miliarde ROL (7.552.635 RON).

Împrejurările în care a fost emisă adresa respectivă către Înalta Curte de Casație și Justiție (în cea de a doua zi de la numirea în funcție a inspectorului general, în condițiile în care acesta nu preluase oficial atribuțiile specifice funcției, termenul scurt în care a fost redactată și trimisă la instanță, lipsa avizelor direcțiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic căruia îi fusese repartizată cauza, lipsa unei fundamentări a cererii raportat la sentința prin care inculpații au fost obligați la despăgubiri către ISC) conturează ipoteza că învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan a emis adresa în scopul obținerii unei hotărâri judecătorești favorabile inculpaților și pentru a îngreuna cercetarea judecătorească.


În acel dosar, prin Sentința penală nr. 176 din 30 ianuarie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a obligat pe inculpații Năstase Adrian, Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan în solidar cu SC EUROGRAFICA SRL la 3.337.452,5 lei (RON) despăgubiri civile către ISC și respectiv pe inculpații Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan în solidar cu partea responsabilă civilmente SC A ROND SRL și inc. Vasile Mihai Cristian în solidar cu partea responsabilă civilmente SC EUROGRAFICA SRL la 3.143.931,9 lei (RON) cu titlu de despăgubiri civile.

La data de 24 mai 2012, învinuitului i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: