A 51-a ediție a Consumer Electronics Show (CES) 2018, cea mai mare covenție de tehnologie destinată consumatorilor, va începe oficial marți, la Las Vegas, și, potrivit presei de specialitate, va fi dominată de inteligența artificială.
În premieră, CES 2018 are deschisă o expoziţie dedicată oraşelor inteligente – cu sisteme de management al traficului sau reţele de electricitate.
De asemenea, Google vine pentru prima dată la congresul de tehnologie cu motto-ul: “Hey Google!”, un indiciu clar către Google Assistant.
Unul dintre cele mai așteptate prezentări a fost cea a autoturismul Byton (nume provenit din combinația Bytes și Wheels), despre care creatorii, foști angajați BMW și Apple, spun că este primul autoturism smart.
Este departe de performanțele și prețul Tesla, dar firma care l-a produs speră că în viitor oamenii vor fi mai interesați de „puterea digitală” decât de caii putere.
Atinge 97 de km/h în cinci secunde și costă 45.000 de dolari, față de Model 3 de la Tesla, care este mai performant.
Primul lucru de menționat este displayul mare, care se întinde aproape pe întregul bord – în timpul zilei este alb luminos, dar noaptea devine mai puțin luminos pentru a nu distrage atenția șoferului.
Un român, șeful echipei Nissan care a creat modelul auto ce scanează gândurile șoferului
Nissan a mers mai departe și a dezvoltat prima Brain-to-Vehicle (B2V) interfață care nu cedează toate responsabilitățile mașinii și va oferi mult mai multă siguranță pasagerilor. Din echipa care a dezvoltat autoturismul face parte și Lucian Gheorghe, cercetător de origine română , care a absolvit Facultatea de Informatică și Inteligență Artificială a Universității din Kobe.
Mașina frânează atunci când șoferul nu mai este atent și îl asistă pe acesta în momentul parcării.
Poate acționa sau poate frâna citind și anticipând intențiile șoferului, interpretând semnalul primit dinspre creierul acestuia prin tehonologia Electroencephalography (EEG). Acționează la 0,2 – 0,5 secunde după citirea semnalului.
De asemenea, când se află pe modul autonom, depistează disconfortul șoferului și își ajustează stilul de șofat în mod corespunzător.
Samsung prezintă televizorul care-și schimbă dimensiunile
„Peretele” este cea mai recentă creaţie a sud-coreenilor de la Samsung. Este primul televizor modular și are o diagonală maximă de 396 centimetri, care se poate însă modifica datorită unei tehnologii denumite MicroLED. Mai exact, ecranul său e format dintr-un număr mare de LED-uri, care emit lumină individual.
Dewindra Hardawar, specialist IT: „Poţi folosi acele LED-uri pentru a crea un display la dimensiunea dorită.”
Premieră – Procesoarele Intel cu grafică AMD Radeon
Intel și AMD prezintă la CES 2018 primele procesoare Core i5 și i7 cu grafică Radeon, după ce în noiembrie au realizat un parteneriat în acest sens, pentru a face față concurenței Nvidia.
Nvidia a anunțat la CES2018 parteneriate cu Uber, Volkswagen și Baidu pentru utilizarea tehnologiilor sale din domeniul mașinilor autonome și colaborează deja cu Tesla și Audi, fiind un lider în domeniu.
Acum, la CES a fost prezentată o pereche de procesoare Core i5 și i7 de generația a opta, ambele fiind dotate cu cipuri grafice AMD Radeon RX Vega M, fiecare dintre acestea dotate cu 4 GB de memorie RAM.
Noile procesoare fac parte din seria H, destinată laptopurilor de gaming și celor profesionale.
Intel spune că noile procesoare ar trebui să ruleze de trei ori mai repede decât un laptop cu procesor Intel Core i7 vechi de trei ani și un cip grafic Nvidia 950.