22 decembrie, 2017

Comitetul Naţional pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM) a recomandat Băncii Naționale a României (BNR) să reintroducă măsura amortizorului de capital pentru riscul sistemic aplicabil băncilor pentru toate expunerile, începând cu 30 iunie 2018, potrivit unui comunicat al CNSM, emis joi.

Băncile centrale ale țărilor UE au dreptul de a impune băncilor să deţină rezerve pentru a acoperi pierderile neașteptate (amortizorul de risc sistemic), din fondurile proprii de nivel 1, pentru expunerile lor. Capitalul de nivel 1 este cel considerat necesar pentru asigurarea continuităţii activităţii și a menținerii solvabilității.

CNSM a identificat „următoarele vulnerabilități la nivelul sistemului financiar național:

  • posibilitatea reluării creșterii ratelor de neperformanță, ca urmare a majorării ratelor de dobândă și a încetinirii procesului de curățare a bilanțurilor;
  • tensionarea echilibrelor macroeconomice.”

Vulnerabilitățile structurale identificate, observate în prezent sau posibile a se contura în viitor, ar putea conduce la o creştere a stocului de credite neperformante, concomitent cu o reducere a spaţiilor de manevră ale politicilor (monetare, fiscale şi macroprudenţiale), respectiv cu o eventuală scădere a capacităţii instituţiilor de credit de curăţare a bilanţurilor”, spune CNSM.

În februarie 2017, BNR a abrogat un ordin din martie 2016, care impunea băncilor Marfin Bank (România), Libra Internet Bank , Banca Românească – Grupul National Bank of Greece, Piraeus Bank România, OTP Bank România să menţină, „la nivel individual, subconsolidat sau consolidat, după caz, un amortizor de capital pentru risc sistemic de 1% pentru toate expunerile acestora”.

Tot atunci, BNR a stabilit că sunt „instituţii de importanţă sistemică (O-SII)” sunt următoarele bănci: Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank România, Garanti Bank, cec Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi OTP Bank .

De asemenea, BNR a decis ca BCR, BRD, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi OTP Bank să menţină, la nivel consolidat, un amortizor O-SII de 1% din valoarea totală a expunerii la risc,


La rândul lor, Alpha Bank România, cec Bank, Bancpost, Garanti Bank şi Piraeus Bank menţin, la nivel individual, un amortizor O-SII de 1% din valoarea totală a expunerii la risc.

Recomandarea actuală a CNSM ca nivelul amortizorului să fie calibrat la nivelul de 0 la sută, 1 la sută și 2 la sută, în funcție de valorile medii ale ultimelor 12 luni (septembrie 2016 – august 2017) ale indicatorilor privind rata creditelor neperformante și gradul de acoperire cu provizioane, astfel:

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudențială recomandă ca Banca Naţională a României să reevalueze indicatorii și pragurile utilizate în procesul de calibrare a amortizorului de capital pentru riscul sistemic cu o frecvență semestrială, pentru a monitoriza în timp real progresul privind rezoluția creditelor neperformante.

Preţurile imobiliare – peste pragul de alertă

Totodată CNSM recomandă BNR menținerea amortizorului anticiclic de capital pentru instituții de credit la 0 (zero) la sută, concomitent cu monitorizarea evoluțiilor privind îndatorarea sectorului populației.

În vreme ce îndatorarea totală (a companiilor și populației) continuă să se mențină sub pragul de alertă (care semnalizează o creștere excesivă a creditării), prețul proprietăților imobiliare rezidențiale a crescut peste  pragul de alertă propus de Comisia Europeană.

Totuși, în cazul creditării, „distanța dintre valoarea indicatorului alternativ și pragul de semnal a scăzut semnificativ de la data analizei precedente, atingând valorile de -0,53 puncte procentuale la iunie 2017, respectiv -0,13 puncte procentuale la septembrie 2017, față de -0,76 la martie 2017”, potrivit sursei citate.

Rata de creștere a prețurilor imobiliare este „una accelerată, astfel că în luna iunie 2017 aceasta înregistra un avans anual în termeni nominali de 8,43% (7,52% în termeni reali în cadrul aceluiași interval), situându-se peste pragul de alertă propus de Comisia Europeană (de 6%), dar în continuare sub pragul de semnal de 10%.

Amortizorul anticiclic de capital are ca scop creşterea rezilienţei sectorului bancar la pierderile potenţiale induse de o creştere excesivă a creditării. Amortizorul se constituie în perioada de creştere excesivă a creditării, ca supliment la amortizorul de conservare a capitalului, şi poate fi eliberat în faza de contracţie cu scopul absorbţiei pierderilor.

„Rata amortizorului anticiclic de capital, exprimată ca procent din valoarea totală a expunerii la risc, determinată de instituţiile de credit care deţin expuneri din credite în România, trebuie să fie între 0 la sută şi 2,5 la sută, calibrată în trepte de 0,25 puncte procentuale sau multipli de 0,25 puncte procentuale. În cazuri justificate, se poate stabili o rată a amortizorului anticiclic de capital mai mare de 2,5 la sută din valoarea totală a expunerii la risc”, potrivit recomandării CNSM.

CNSM

Următoarea ședință este planificată a avea loc pe 29 ianuarie 2018.

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr. 12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale.

Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului.

Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: