Dobânzile la credite pentru populaţie ar putea fi limitate la cel mult 50% peste dobânda de politică monetară a Băncii Naţionale a României (BNR), în prezent de 1,75%, potrivit unui proiect de lege iniţiat de preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, Daniel Zamfir (FOTO).
Astfel, dobânda ce ar putea fi percepută la credite nu ar putea să depăşească 2,62%, în prezent, după formula dobânda de politică monetară (1,75% în prezent) plus maximum 50% din aceasta.
„Este un proiect de lege care prevede următorul lucru simplu: intervenim pe ordonanţa 13/2011, care ea însăşi este o ordonanţă ce plafonează atât dobânda remuneratorie, cât şi pe cea penalizatoare. O plafonează. Stabileşte nişte plafoane pentru împrumuturile între persoane juridice, stabileşte, de asemenea şi plafonează, împrumuturile între persoane fizice şi nu stabileşte şi nu plafonează dobânda remuneratorie şi pe cea penalizatoare între persoană juridică şi persoană fizică. Aceasta rămâne neplafonată”, a declarat Daniel Zamfir, la o conferinţă organizată de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC), citat de Agerpres.
Senatorul invocă „nebunia dobânzilor rostogolite la IFN-uri de s-a ajuns şi la dobânzi de 20.000%. Faptul că nu a fost reglementată dobânda penalizatoare. Şi, atunci, IFN-urile au pus dobânzi cât au dorit”. Între timp, însă, BNR a emis o reglementare care temperează „nebunia” respectivă.
De asemenea, Daniel Zamfir a invocat şi reintroducerea în Codul Civil acţiunii de retract litigios, care dă posibilitatea celor care au fost deposedaţi de bunuri să le poată răscumpăra de la firma de recuperare plătind dublul sumei cu care bunul respectiv a fost cumpărat de firmă de la bancă.
Ambele modificări ar putea ajunge în Plenul Senatului până la finalul acestui an, în cazul în care calendarul permite, prioritatea fiind dezbaterea Legii Bugetului.
Replica BNR
Astfel de măsuri nu ar face decât să creeze distorsiuni pe piața creditului, așa cum s-a mai întâmplat în istorie , inclusiv pe vremea regimului lui Ceaulescu, potrivit consilierul pe probleme strategice al guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
„Dobânzile sunt prețurile de pe piața banilor, iar economia României este o economie de piață potrivit Constituției”, adică, „prețurile sunt libere”. „Problema este să vedem dacă o asemenea măsură vine într-adevăr în sprijinul consumatorilor de servicii financiare”, a spus Adrian Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR a invocat situația din America anilor ’70, când președintele Richard Nixon a plafonat prețurile, dar a fost obligat să renunțe la măsură „după ce a văzut consecințele: piața se golea de marfuri”.
Al doilea exemplu este România anilor ’80, când Ceaușescu a introdus mercuriale. „În general, orice plafonare de prețuri a fost urmată de golirea piețelor. Noi suntem acum într-o situație similară. La noi, intermedierea financiară e pe ultimul loc în Europa. Ar fi dramatic ca băncile să răspundă așa cum s-a raspuns de fiecare dată în istorie și să înceapă să limiteze creditul. S-ar vedea imediat în nivelul de trai”, consideră Adrian Vasilescu.
Daniel Zamfir a fost și inițiatorul și susținătorul cel mai activ al legii privind darea în plata, care a creat polemici aprige în mediul bancar anul trecut și a dus la creștera avansurilor la creditele ipotecare.