3 decembrie, 2017

Comisia Europeană a prezentat miercuri un nou set de măsuri pentru protejarea drepturilor intelectuale, astfel încât întreprinderile europene, în special IMM-urile și întreprinderile nou-înființate, să investească în inovare și în creativitate.

Scopul acestor măsuri, în contextul în care 5 % din bunurile importate în UE (în valoare de 85 de miliarde EUR) sunt contrafăcute sau piratate:

  • să faciliteze acțiunile eficiente împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală
  • să simplifice soluționarea litigiilor transfrontaliere și vor aborda problema reprezentată de faptul că 5 % din bunurile importate în UE (în valoare de 85 de miliarde EUR) sunt contrafăcute sau piratate.

De asemenea, Comisia încurajează desfășurarea de negocieri echitabile și echilibrate pentru acordarea licențelor, care recompensează companiile pentru inovare, permițând în același timp și altora să valorifice această tehnologie pentru a genera produse și servicii noi și inovatoare, se spune într-un comunicat al CE.

Măsurile

Intensificarea luptei împotriva contrafacerii și a pirateriei: abordarea de tipul folow the money, astfel încât acțiunile de combatere să  se concentrează mai degrabă asupra crimei organizate, decât asupra unor persoane individuale.

Cu inițiativele prezentate miercuri, Comisia își propune:

  • Să asigure un nivel la fel de ridicat de protecție juridică și un cadru judiciar previzibil în întreaga UE. Noua orientare oferă clarificări privind modul de aplicare a Directivei din 2004 privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală (DRDPI). Directiva s-a dovedit a fi un instrument util în combaterea abuzurilor în materie de drepturi de proprietate intelectuală (DPI), însă, de-a lungul anilor, au existat interpretări diferite ale unora dintre dispozițiile sale în rândul statelor membre. Orientarea clarifică aceste aspecte legate de interpretare, care vor spori securitatea juridică pentru toate părțile interesate și vor facilita imediat procedurile civile de asigurare a respectării DPI la nivelul UE, fără a fi necesară o nouă legislație. În plus, Comisia invită statele membre să își intensifice eforturile prin stimularea formării judiciare, prin publicarea sistematică a hotărârilor în cauzele privind proprietatea intelectuală și prin încurajarea instrumentelor alternative de soluționare a litigiilor.
  • Să încurajeze industria să lupte împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală. Plecând de la experiențele pozitive din cadrul Memorandumului de înțelegere privind vânzarea produselor contrafăcute prin intermediul internetului, Comisia continuă să sprijine inițiative lansate de industrie pentru a combate încălcarea DPI, inclusiv acordurile voluntare privind publicitatea pe site-urile web, privind serviciile de plată și privind transporturile pe uscat și transportul maritim. Astfel de acorduri pot duce la acțiuni mai rapide împotriva contrafacerii și a pirateriei decât acțiunile în justiție. Ele completează orientările recente ale Comisiei privind platformele online de combatere a conținutului ilegal.
  • Să reducă volumul produselor contrafăcute care ajung pe piața UE. Comisia propune să consolideze programele de cooperare cu țările terțe (China, Asia de Sud-Est, America Latină) și să creeze o listă de supraveghere a piețelor despre care există informații că participă la sau facilitează încălcări substanțiale ale DPI. Comisia va publica un raport actualizat privind asigurarea respectării DPI în țările terțe. Comisia va intensifica cooperarea dintre autoritățile vamale din UE, în special prin evaluarea punerii în aplicare a Planului de acțiune vamală al UE pentru perioada 2013-2017 privind încălcările DPI și prin propunerea unei asistențe mai orientate autorităților vamale naționale. 

Crearea unui sistem echitabil și echilibrat privind brevetele esențiale pentru standardeMulte tehnologii-cheie care fac parte din standarde sectoriale globale (cum ar fi WiFi sau 4G) sunt protejate prin brevete esențiale pentru standarde (BES).

Orientările și recomandările preztate de Comisie asigură un sistem BES echilibrat și eficient în cadrul căruia se regăsesc două obiective:

  • producătorii de produse pot avea acces la tehnologii în temeiul unor norme de acordare a licențelor transparente și previzibile
  • în același timp, titularii brevetelor sunt recompensați pentru investițiile lor în C&D și activitățile de standardizare, astfel încât să fie motivați să își ofere cele mai bune tehnologii pentru a fi incluse în standarde.

Un grad sporit de transparență și de previzibilitate ar trebui să confere UE – inclusiv numeroaselor sale întreprinderi nou-înființate – un avantaj în cursa inovațiilor tehnologice globale și să permită o utilizare maximă a potențialului 5G și a internetului obiectelor, se mai spune în comunicatul Comisiei.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: