Membrii Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor au votat marți împotriva amendamentelor prin care patru liberali propuneau respingerea Ordonanţei de urgenţă privind TVA Split sau prorogarea acesteia.
Propunerea de respingere a Split TVA a picat la un singur vot diferență, 11 voturi la 10, potrivit deputatului USR Claudiu Năsui.
Au votat pentru respingerea OPUG – USR, PNL și PMP. Contra – doar PSD, întrucât minoritățile s-au abținut. iar ALDE și UDMR au absentat.
„Plata defalcată a TVA reprezintă un proces birocratic suplimentar aplicat asupra agenţilor economici din România, prin care nu se va diminua, în niciun fel, deficitul de încasări din Taxa pe Valoarea Adăugată.
Mai mult decât atât, nici menţinerea posibilităţii de opţiune a agenţilor economici pentru acest sistem de plată nu se justifică, atâta vreme cât, de la introducerea acesteia, la data de 1 octombrie 2017, un număr nesemnificativ de agenţi economici (câteva sute din câteva sute de mii) s-au înrolat voluntar”, şi-au motivat deputaţii PNL propunerea de respingere a PUG 23.
Potrivit noilor reglementări adoptate de Comisia de buget-finanţe a Senatului, „au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (…) pentru încasarea şi plata TVA şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA (…), care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:
- a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
- b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 30 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
- c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.
De asemenea, cei care optează benevol pentru sistemul defalcat de plată a TVA pot renunţa la acest mecanism la sfârşitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care a început să li se aplice măsura. Pe de altă parte, companiile care intră sub incidenţa legii privind plata defalcată a TVA, adică cele care au înregistrat întârzieri la plata taxei sau care au fost în insolvenţă, pot renunţa la măsură în termen de şase luni de la data în care nu se mai află în situaţia respectivă.
Totodată, companiile care optează benevol pentru sistemul de plată defalcată a TVA beneficiază de două facilităţi. În primul rând, vor primi o reducere de 5% la plata impozitului pe profitul aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. În al doilea rând, le vor fi anulate penalităţile de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017.