Plenul comun al Parlamentului a aprobat luni, cu 198 de voturi „pentru” și 119 „împotrivă”, o modificare importantă a regulamentului Comisiei speciale privind sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislației în domeniul Justiției.
Potrivit acestei intervenții legislative, toate „actele normative cu incidență asupra Justiției”, adică nu doar legile Justiției, vor putea fi modificate doar de această Comisie, condusă de Florin Iordache, atât cât timp va exista această comisie.
Votul a avut loc la solicitarea lui Iordache, după ce Birourile Permanente ale Parlamentului au aprobat cererea acestuia de extindere a atribuțiilor Comisiei.
Fostul ministru al Justiției, cel care a inițiat în guvern adoptarea OUG 13, a propus BPR includerea unui nou articol în Hotărârea Parlamentului prin care a fost înființată Comisia:
la obiectivul Comisiei, se adaugă – „examinarea, modificarea şi completarea, după caz, a tuturor actelor normative cu incidenţă asupra justiţiei, în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum şi a celor ce urmează a intra în procedură parlamentară pe toată perioada desfăşurării activităţii Comisiei şi care vor fi transmise acesteia”.
Iordache şi-a argumentat solicitarea invocând „importanţa modificărilor care ţin de structura sistemului legislativ în domeniul justiţiei, printre acestea numărându-se Inspecţia Judiciară şi Direcţia pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de judecători şi procurori”.
Inițial, Comisia urma să se ocupe exclusiv de punerea în acord a codurilor penale cu deciziile Curtii Constitutionale, însă obiectul de activitate al acesteia s-a extins, după ce Guvernul a renunțat să adopte proiectul de lege privind principalele trei legi în domeniu:
- Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară
- Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor
- Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii
Proiectele de modificare a acestor trei reglementări a fost depus de Tudorel Toader la Comisia lui Florin Iordache, dar în locul formei elaborate la Ministerul Justiției au fost înregistrate, ca inițiativă a mai multor parlamentari ai coaliției PSD – ALDE, trei proiecte separate, cu același subiect.
Este vorba de proiectul lui Tudorel Toader modificat prin amendamente ale juriștilor PSD.
Un răspuns
Este absolut infricosator cum cu o singura manevra in spatiul formal o comisie absolut ridicola vrea ( si poate ! ) sa dea lovitura de gratie intregului sistem de justitie si statului de drept . Aceasta situatie stranie este cea mai buna dovada a faptului ca statul roman este de unul capturat de grupari de tip mafiot si guvernat prin metode de tip securist care urmaresc imunitatea penala pentru politicienii corupti. Intrebarea este cum s-a ajuns aici dupa trei decenii de democratie ( coruptii au facut ce stiau ei mai bine, dar institutiile statului si societatea civila unde au fost plecate in tot acest rastimp ?!) si ce se mai poate face in ultimul ceas.