14 noiembrie, 2017

Zivkovic Bratislav (foto), comandantul organizației de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”, a fost declarat marți, de Curtea de Apel București, persoană indezirabilă pentru România, pe o perioadă de 15 ani.

Organizație pe care o conduce este cunoscută ca fiind una paramilitară, cu orientări naționalist-șoviniste.

Sârbul în vârstă de 42 de ani are dublă cetățenie, sârbă și rusă, și între 2012 și 2015 a participat de partea separatiștilor pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei, alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei.


În 2017, el a intrat de patru ori în România, venind din Bulgaria și Ucraina, și de fiecare dată a ajuns la Constanța, unde a fost surprins în timp ce fotografia radare militare pe coasta Mării Negre și încerca să transmită reperele GPS ale acestora, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Conform oficialului SRI, Zivkovic Bratislav a vrut să facă rost şi să transmită secrete de stat unei puteri sau organizaţii străine şi s-ar fi arătat extrem de interesat de baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

„Bratislav Zivkovic a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naţionale, cât şi ale aliaţilor, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice”, a spus Marincea.

Sârbul nu a reuşit să intre în posesia niciunui document sau informaţie clasificate.

A încercat constituirea unei rețele informative în România


„În cursul anului 2017, Zivkovic Bratislav s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activități de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri și amenințări la adresa securității naționale.

Zivkovic a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României„, a mai spus Ovidiu Marincea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: