8 noiembrie, 2017

 

Banca Naţională a României  (BNR) a anunţat miercuri cel mai slab curs al leului din ultimii cinci ani față de euro, media calculată fiind de 4,6198 lei / euro. Piața a reacționat prompt atât la deruta produsă de măsurile fiscale anunțate de guvern, cât și la mesajele de marţi ale guvernatorului Mugur Isărescu, care a lăsat să se înțeleagă faptul că BNR va permite o volatilitatea mai mare a cursuluidar mai mică a dobânzilor.


Un curs mai slab a mai fost înregistrat în 26 iulie 2012 (4,6205 lei/euro), dar recordul istoric al mediei BNR este de 4,6481 lei/euro, înregistrat în 3 august același an.

Mai multă flexibilitate a cursului bineînţeles că trebuie să fie. Cineva trebuie să se mişte mai mult. Sunt trei variabile pe care nu ai cum să le ţii pe toate: rezervele, cursul şi dobânzile”, a declarat Mugur Isărescu, marți, după ședința consiliului de administrație al băncii centrale.

Piața valutară interbancară a reacționat imediat, marți, ducând cursul la un maxim 4,6328 lei/euro, chiar în timp ce economia aștepta ședința de guvern după care se va afla dacă măsurile fiscale vor fi sau nu adoptate.

Cotațiile au scăzut miercuri până la 4,6197 lei/euro, înaintea anunțului mediei BNR, după care au revenit la 4,6233 lam ora 13.30.


Guvernatorul BNR a mai semnalat deplasarea atenției băncii centrale dinspre protecția cursului spre stabilitatea dobânzilor.

„Noi am făcut o combinaţie: nici la rezerve nu am ţinut prea mult, dar am fost spre limita superioară, cu dobânzile am ajuns în acest punct şi credem că rata de politică monetară tre­buie să aibă mult mai multă semnificaţie. Este mai bine pentru economia românească de astăzi, cu un grad de euroizare mai scăzut“, a mai declarat Mugur Isărescu.

Nu este o coincidență „faptul că leul s-a devalorizat la o valoare record imediat după conferința de presă a guvernatorului. (…) Există o lege numită imposibila trinitate, care afirmă că, în orice economie, este imposibil să ai simultan o rată de schimb fixă, o circulație liberă a capitalului și o politică monetară independentă”, scria economistul Radu Crăciun în Cursdeguvernare.ro, încă de miercuri dimineață.

(Citiți și: Radu Crăciun / Semnalează piața valutară că ne aflăm la un moment de cotitură?)

Leul s-ar putea stabiliza pe un nou palier de evoluție, între 4,62 și 4,63, unde „este posibil să îşi găsească un nou echilibru, unul mai natural, mai ales dacă ţinem cont de faptul ca un leu mai slab ajută exporturile şi descurajează importurile, echilibrând astfel balanţa comercială care se deteriorează destul de alert”, spune Horia Braun, economistul-şef al BCR, care pune reacția pieței pe seama mesajelor BNR.

Piaţa a reacţionat la comentariile guvernatorului, care a lăsat a trasmis mesajul că BNR că va permite o volatilitate mai mare pe curs şi una mai redusă de ratele de dobândă, spune și Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank România, citat de Agerpres.

„Din punctul lor de vedere (al BNR), pe care îl consider foarte corect, este preferabil să avem o volatilitate mai mică a dobânzilor, a ROBOR, decât a cursului, în condiţiile în care pe o piaţă liberă nu pot fi controlate toate variabilele în acelaşi timp. Cum cursul euro/leu părea ţintuit de ceva vreme în pragul lui 4,60, era un echilibru instabil acolo, fiindcă exista percepţia puternică în piaţă că acel nivel e apărat strict de BNR. Noua retorică a băncii centrale a semnalat însă că această redută poate fi cucerită. Asta nu înseamnă însă că nu mai există oprelişti pentru deprecierea leului şi mai ales nu din cauza măsurilor aşteptate din partea Guvernului, care cred ca au avut o influenţă nesemnificativă asupra evoluţiei monedei naţionale de ieri”, a explicat Horia Braun,

Pe de altă parte, „diferenţa dintre dobânda plătită la depozitele în lei de pe piaţa interbancară şi depozitele în alte monede din regiune, nu mai vorbesc de zona euro, este una semnificativ pozitivă. Asta face ca investiţia în leu să fie de fapt una atractivă pentru investitori, ceea ce reprezintă un nou argument pentru o depreciere mai degrabă limitată a monedei naţionale, dacă nu chiar o întărire a acesteia. Fiind însă un curs mai liber, evoluţiile din perioadele următoare vor reflecta însă o serie largă de factori de pe piaţa globală şi de pe cea locală, ceea ce face ca prin definiţie cursul să fie mai greu de previzionat”, a mai spus Horia Braun.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: