6 octombrie, 2017

România se pregătește de organizarea unui referendum de interzicere a căsătoriilor între persoane de același sex, prin Constituție, mișcare în legătură cu care o serie de grupuri civice avertizează că poate pune România pe drumul către iliberalism, similar celui manifestat în Ungaria și Polonia.

Codul civil român interzice căsătoriile între persoane de același sex, iar parteneriatele civile- indiferent dacă e vorba de parteneri gay sau heterosexuali- sunt ilegale. Cum însă în Constituție formula legată de căsătorie este neutră, fiind definită ca uniune ”între soți”, există portiță legislativă pentru legalizarea căsătoriilor gay.

Politico publică vineri o amplă analiză a acestei probleme.


”Aceasta este o chestiune de o imensă profunzime”, a afirmat Liviu Dragnea, președinte al PSD, în septembrie. ”Chiar dacă anumiți colegi de la Bruxelles nu sunt tocmai fericiți cu ce se întâmplă în România, o să facem ca lucrurile să se întâmple”, a declarat Liviu Dragnea.

Referendumul, care ar putea fi organizat în noiembrie, cel mai devreme, este rezultat al unei campanii susținute derulate de Coaliția pentru Familie, care adună aproximativ 40 de grupuri, majoritatea religioase sau care se descriu ”pro-life”.

Cu sprijinul influentei Biserici Ortodoxe, organizația a adumat 3 milioane de semnhături în doar câteva luni de zile, în 2015, suficient pentru a duce inițiativa de modificare a Constituției pe masa Parlamentului.

”Avem dreptul constituțional și obligația morală să apărăm familia de acele tendințe ale societății moderne care îi diminuează importanța și îi accelerează degradarea”, scrie pe site-ul Coaliției pentru Familie.


Toate formațiunile politice importante au anunțat că susțin demersul Coaliției pentru Familie, cu excepția tinerei formațiuni USR, deci inițiativa are toate șansele să fie aprobată de Parlament.

Guvernul a anunțat că dorește să organizeze o consultare populară cel mai devreme în noiembrie, dar Curtea Constituțională, care a anunțat săptămâna aceasta că urmează să analizeze compatibilitatea interdicției propuse cu restul Constituției, ar putea să amâne data votului popular.

Dacă participarea la referendum va depăși pragul de 30% din electoratul cu drept de vot, o opinie majoritară în favoarea propunerii deschide procedura de modificare a Constituției, situație care ar putea pune România pe curs de coliziune cu Bruxelles-ul.

Referendumul din România împotriva căsătoriilor gay nu este unic în regiune.

În Croația, grupul intitulat ”În numele Familiei” a strâns, în 2013, 750.000 de semnături pentru organizarea unui referendum care a amendat cu succes constituția țării, care definește acum căsătoria drept uniune consensuală între o femeie și un bărbat.

În 2015, ”Alianța pentru Familie” a mobilizat Slovacia să organizeze un referendum pentru a interzice existența familiilor gay, dar votul a eșuat din cauza prezenței slabe la urne. În același an, grupul ”Miza sunt Copii” a folosit instrumentul referendumului pentru a bloca intenția guvernului de a legaliza căsătoriile între persoane de același sex- statul a promovat însă această legislație în 2017.

Eforturi similare de a mobiliza cetățenii împotriva căsătoriilor între persoane de același sex au avut loc în Bulgaria, Georgia, Franța.

În majoritatea cazurilor, grupuri religioase americane au jucat roluri importante în susținerea acestor inițiative. Și în România, Colaiția pentru Familie a primit asistența unor grupuri conservatoare creștine precum Alliance Defending Freedom și Liberty Counsel.

Oficiali ai celor două organizații americane au declarat Politico că au răspuns solicitărilor primite de a împărtăși expertiză și consiliere.

Bisericile naționale, fie că este vorba de Biserica Ortodoxă, în România, sau de Biserica Catolică, în Slovacia sau Croația, au fost de asemenea implicate în mișcările anti-LGTB.

În ciuda aderării la UE, multe state est-europene sunt încă afectate de inechitate socială, iar cetățenii sunt frustrați că nu au atins prosperitatea pe care o așteptau ca cetățeni europeni. Aceste frunstrări au facilitat mișcări sociale și politice conservatoare.

Regimuri precum cel al lui Viktor Orban din Ungaria sau Jarosław Kaczyński din Polonia au folosit, și folosesc, formule politice strategice prin care au strâns suportul popular al claselor cu venituri scăzute. Totul în favoarea adoptării unor măsuri economice controversate și împingând societatea către o agendă conservatoare cu ajutorul unor narațiuni naționaliste, care promovează apărarea națiunii de pericole externe precum migranții, homosexualii sau feminismul.

România este, majoritar, un stat conservator. Până în 2001, legea interzicea cuplurilor de același sex să se afișeze în public, prevederea fiind schimbată în procesul de aderare a țării la UE.

Partidul de guvernare majoritar- PSD- pare să cocheteze cu formula iliberală– partidul a crescut nivelul retoricii naționaliste de la alegerile din 2016, încearcând de ceva vreme să controleze sistemul judiciar.

”Există un risc crescut ca România să o apuce pe drumul Ungariei”, afirmă pentru Politico Cristian Pîrvulescu, unul din fondatorii ”Respect”, o campanie ce se opune eforturilor de interzicere a căsătoriilor gay, care amintește inclusiv de retorica anti-Soroș de la București și de încercări de a controla ONG-uri, cum s-a întâmplat și la Budapesta.

”Asistăm la atacuri la adresa filosofiei liberale a statelor democratice. Ce se întâmplă în Rusia se repetă în Ungaria, în Polonia și în România”, avertizează Cristian Pîrvulescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: