Circa de 100 de companii americane vor fi prezente la București, în perioada 18-20 octombrie, pentru a prospecta piața locală și a participa la un forum de afaceri.
Acțiunea are loc în cadrul celei mai mari misiuni comerciale- Trade Winds- pe care Departamentul pentru Comerț al SUA o organizează în Europa de Sud-Est, în mai multe state.
Din estimările organizatorilor, tot în jur de 100 de companii românești au confirmat că vor participa la eveniment, majoritatea având deja programate întâlniri de afaceri cu firmele americane, cu scopul finalizării unor parteneriate.
Domeniile în care activează cele aproximativ 100 de companii americane ai căror reprezentanți sosesc la București sunt:
- industria apărării
- agricultură
- inginerie și arhitectură
- automobile
- construcții
- echipamente grele
- bunuri de consum
- energie
- mediu
- industria alimentară
- industria farmaceutică și medicală
- IT&C
- turism
- securitate
Potrivit ambasadei SUA la București, un punct de atracție pentru oamenii de afacerii reprezintă faptul că România este în prezent țara cu cea mai mare creștere economică din UE, cu o industrie puternică de IT și cu acces către piețele din Balcani, Orientul Mijlociu sau din țările vecine- Republica Molodva și Ucraina.
Serviciul comercial al SUA a recomandat participanților la misiune ca oportuniăți de export în țara noastră domeniile:
- echipamente și mașinilor agricole, precum cele necesare infrastructurii de irigații
- infrastructurii (canalizare și management-ul apelor reziduale)
- energiei regenerabile (tehnologie pentru clădirile rezidențiale sau de birouri)
- echipmentului medical, fiind amintite proiectele de construcție a unor noi spitale la București, Brașov și Constanța
- IT și securității cibernetice (securitatea aeroportuară și de graniță).
Conferința forumului, care va fi găzduit de Hotelul Hilton, ar urma să fie deschisă de premierul Mihai Tudose și de ambasadorul SUA, Hans Klemm.
Volumul schimburilor comerciale dintre România și SUA a fost de aproape 3 miliarde de dolari în 2015, reprezentând peste 2 miliarde exporturi românești și puțin sub 1 miliard dolari exporturi SUA către România.
Trade Winds, misiunea comercială organizată de Departamentul pentru Comerț, este organizată, între 16-24 decembrie, pentru a zecea ediție în Bulgaria, Croația, Grecia și Serbia.
Un răspuns
1.O actiune de mare anvergura de acelasi gen a fost realizata si de Guvernul Ponta, dar rezultatele au fost nesemnifive (catre nule) in privinta investitiilor straine si americane.
Actiunile politice de acest gen – sprijinite de antreprenoriat sint cit se poate de salutare, dar la o competitivitate/functionalitate economica si institutionala de indice 74 – nu se apropie nici un investititor strain!
2.Pentru aducerea acestui indice la cote europene de la cea subafricana actuala, este nevoie de un „proiect de reindustrializare”, care sa actioneze ca un „BRAND se tara”, anuntind migrantii ca pot avea in vedere întoarcerea in tara, ca Romania isi propune un decolaj economic major si mai ales faptul ca toate conditiile europene de realizare a afacerilor vor fi create cit se poate de repede in Romania!
3.Actiunile de IMAGINE nu tin la investitori, care vin periodic sa vada daca s-a mai schimbat ceva in privinta mediului economic – iar aflind ca totul este ca inainte, pleaca dupa aceasta „minivacanta de afaceri” din Romania, la treburile lor din celelalte tari…